Петък, 18 Септември 2020

Петък, 04 Октомври 2019 10:19

Еврокомисар по миграцията: Има „спешна нужда“ да бъдат спрени нелегалните мигранти, идващи от Турция

Агенцията на ООН за миграцията обяви по-рано, че от Турция към Гърция са дошли повече от 10 хил. сирийски и афганистански семейства през месец септември

Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви на конференцията в Анкара, проведена заедно министрите на вътрешните работи на Турция и Германия, Хорст Зеехофер и Сюлейман Сойлу, че има „спешна нужда“ да бъдат спрени нелегалните мигранти, идващи от Турция, съобщава „Фокус“, позовавайки се на AFP.

„Нелегалните пристигания в Гърция през последните няколко седмици и месеци са се увеличили“, заяви той. Има спешна нужда да бъде подсилено спирането и засичането на нелегалните мигранти от Турция, категоричен е Аврамопулос.

Агенцията на ООН за миграцията обяви по-рано, че от Турция към Гърция са дошли повече от 10 хил. сирийски и афганистански семейства през месец септември.

Турският министър Сойлу призова Европейския съюз да сподели тежестта по миграцията, тъй като Анкара се опасява от нов прилив на бежанци от сирийската провинция Идлиб, близо до границата ѝ. Турция е „изпълнила своите задължения“ според споразумението от 2016 г., смята Сойлу.

Той добави и че конфликтът в сирийската провинция Идлиб може да предизвика нова бежанска вълна към Турция, която вече е приела над 3 млн. мигранти.

Аврамопулос заяви, че оценява свършената работа от страна на Анкара, особено като се има предвид, че миграционният натиск върху Турция продължава.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

„Нашата съвместна визита е доказателство за продължаващото сътрудничество с Турция във връзка с овладяването на миграцията заедно, като партньори“, заяви още той.

Хорст Зеехофер от своя страна каза, че Европа е готова да помогне на Турция.

„По какъвто и начин да можем да допринесем, готови сме да го направим“, заяви той.

Посещението идва, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши миналия месец да "отвори вратите", за да позволи на сирийските бежанци да напуснат Турция към западните страни, ако плановете със САЩ за създаване на зона за сигурност за преселването им в Северна Сирия не се осъществят.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 04 Октомври 2019 10:19
  Борисов ще участва в Общия дебат на 75-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН

  Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Общия дебат на 75-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН, който ще се състои от 22 до 30 септември.

  Това съобщи правителствената информационна служба.

  Темата на дебата тази година е: „Бъдещето, което искаме, и ООН, от която се нуждаем: потвърждаване на колективния ни ангажимент към мултилатерализма - справяне с пандемията COVID-19 чрез ефективни многостранни действия“.

  Заради пандемията, причинена от коронавируса, световният форум ще се проведе изцяло онлайн, а не в централата на ООН в Ню Йорк.

  По време на своето изказване в Общия дебат на световните лидери, министър-председателят Борисов ще представи позициите и приоритетите на България по широк спектър от въпроси, включени в дневния ред на сесията и представляващи интерес за нашата страна в регионален и глобален план.

 • Петък, 04 Октомври 2019 10:19
  ЕП призова Турция да прекрати сондажите в Източното Средиземноморие

  Евродепутатите призоваха Съвета да има готовност да изготви списък с допълнителни ограничителни мерки, които да бъдат секторни и целенасочени

 • Петък, 04 Октомври 2019 10:19
  DW: Авантюрите на Ердоган докрай опънаха нервите на европейците

  Не е тайна, че Ердоган мечтае за възраждането на Османската империя. Той с удоволствие финансира военните си приключения с пари от ЕС, но в Брюксел вече започват да губят търпение, пише „Дойче Веле“

Оставете коментар