Петък, 13 Декември 2019
Петък, 04 Октомври 2019 10:19

Еврокомисар по миграцията: Има „спешна нужда“ да бъдат спрени нелегалните мигранти, идващи от Турция

Агенцията на ООН за миграцията обяви по-рано, че от Турция към Гърция са дошли повече от 10 хил. сирийски и афганистански семейства през месец септември

Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви на конференцията в Анкара, проведена заедно министрите на вътрешните работи на Турция и Германия, Хорст Зеехофер и Сюлейман Сойлу, че има „спешна нужда“ да бъдат спрени нелегалните мигранти, идващи от Турция, съобщава „Фокус“, позовавайки се на AFP.

„Нелегалните пристигания в Гърция през последните няколко седмици и месеци са се увеличили“, заяви той. Има спешна нужда да бъде подсилено спирането и засичането на нелегалните мигранти от Турция, категоричен е Аврамопулос.

Агенцията на ООН за миграцията обяви по-рано, че от Турция към Гърция са дошли повече от 10 хил. сирийски и афганистански семейства през месец септември.

Турският министър Сойлу призова Европейския съюз да сподели тежестта по миграцията, тъй като Анкара се опасява от нов прилив на бежанци от сирийската провинция Идлиб, близо до границата ѝ. Турция е „изпълнила своите задължения“ според споразумението от 2016 г., смята Сойлу.

Той добави и че конфликтът в сирийската провинция Идлиб може да предизвика нова бежанска вълна към Турция, която вече е приела над 3 млн. мигранти.

Аврамопулос заяви, че оценява свършената работа от страна на Анкара, особено като се има предвид, че миграционният натиск върху Турция продължава.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

„Нашата съвместна визита е доказателство за продължаващото сътрудничество с Турция във връзка с овладяването на миграцията заедно, като партньори“, заяви още той.

Хорст Зеехофер от своя страна каза, че Европа е готова да помогне на Турция.

„По какъвто и начин да можем да допринесем, готови сме да го направим“, заяви той.

Посещението идва, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши миналия месец да "отвори вратите", за да позволи на сирийските бежанци да напуснат Турция към западните страни, ако плановете със САЩ за създаване на зона за сигурност за преселването им в Северна Сирия не се осъществят.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 04 Октомври 2019 10:19
  Посланикът на Турция Н.Пр. д-р Хасан Улусой пред BIG5: Борисов и Ердоган действително са добри приятели

  Имаме една турска мъдрост, че „човек най-добре го познава неговият съсед”. Като резултат на това разбиране се формират и нашите взаимоотношения. Чувствам се наистина късметлия, че мандатът ми в България се случи точно в период на възход на тези добри взаимоотношения, подчерта пред BIG5 посланикът на Турция у нас. Той коментира свободата на медиите в Турция, както и възможностите за съвместното производство на отбранителна техника, военни машини и боеприпаси. „Тази сфера може да бъде много добре разработена. Бихме могли да засилим съвместното производство на военната техника и да продаваме на трети страни. Това е много перспективно и смятам, че бихме могли да развием тази ниша. Това са тенденции, които за в бъдеще биха могли да се реализират”, подчерта в интервюто си за BIG5 пред журналистката Оля Ал-Ахмед посланикът на Турция у нас Н.Пр. д-р Хасан Улусой.

   

 • Петък, 04 Октомври 2019 10:19
  Путин и Ердоган пускат "Турски поток" на 8 януари

  Ердоган покани президента на Руската федерация в Турция

 • Петък, 04 Октомври 2019 10:19

Оставете коментар