Вторник, 22 Септември 2020

Петък, 04 Октомври 2019 11:09

Под ръководството на Лозан Панов ВКС наруши Правилата за случайното разпределение на делата заради Джок Полфрийман

Не председателката на Наказателната колегия Галина Захарова, а ръководителката на Второ наказателно отделение на съда Галина Тонева или Жанина Начева – докладчик по делото, имат правото да определят датите на съдебните заседания

Ръководството на Върховния касационен съд (ВКС) е нарушило собствените си Правила за образуването и случайното разпределение на делата, утвърдени със заповед на председателя Лозан Панов от 16 юли 2018 г. и съобразени със Закона за съдебната власт, за да изтегли с 16 дни по-рано разглеждането на искането на главния прокурор Сотир Цацаров за отмяна на предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, пише специализираният сайт "Правен свят".

Във вторник стана ясно, че след като първоначално бе насрочено за 23 октомври, делото е изтеглено за разглеждане на 7 октомври. Това е станало по разпореждане на заместник-председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова. В т. 7 от Раздел Трети "Правила за разпределяне, образуване и формиране на съдебни състави в Наказателна колегия" обаче е записано, че насрочването на делата за възможно най-близката дата се извършва от председателите на отделения. В случая това е трябвало да направи Галина Тонева, председател на Второ наказателно отделение, част от което е съдебният състав Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова. В т. 1 на същия раздел се посочва още, че определянето на дата за заседанията се извършва от съответния председател на отделение. Така се оказва, че Захарова е иззела правомощията на Тонева, защото отново в т. 7 изрично е посочено, че председателите на отделения са тези, които съгласуват "броя и тежестта на делата" със съдиите-докладчици, който за това дело е съдия Жанина Начева.

Изместването на делото за по-ранна дата, което бе извършено броени дни след първоначалното му насрочване, освен, че е крайно необичайна практика, е странно и заради липсата на каквито и да е промени в обстоятелствата. Що се отнася до мотива, че това е направено, защото Полфрийман не можел "да се придвижва свободно", трябва да е ясно, че Захарова пренасрочва делото в момент, в който по този въпрос има две висящи производства по искане на защитата на австралиеца относно същото обстоятелство – пред Софийски градски съд и пред Административен съд София град. По-късно стана ясно, че СГС отказа да се произнесе по казуса, защото едната му забрана да напуска страната е отпаднала, а АССГ отхвърли искането на адвоката на Полфрийман австралиецът да бъде освободен от центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци.

Изглежда все по-вероятна тезата, че спешното пренасрочване на делото от 23-ти за 7-ми октомври, извършено след завръщането на Лозан Панов от чужбина, е направено за да отдалечи решението на върховните съдии възможно най-много от датата – 24 октомври, на която по предложение на цялата Прокурорска колегия – Висшият съдебен съвет ще трябва да гласува номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, както и да се обезсмислят внесените в Народното събрание поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), свързани с условното предсрочно освобождаване. А въпросът кое е наложило нарушаване на Правилата и закона специално за случая с Джок Полфрийман остава от компетенциите на Инспектората към ВСС.

източник: "Правен свят"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар