Сряда, 23 Октомври 2019
Събота, 05 Октомври 2019 10:15

Плевнелиев: Трябва да пуснем Македония в ЕС без никакви условия. Радев е непоследователен

"Турция има лобисти навсякъде. В Германия например такъв е бившият канцлер Шрьодер. Южните ни съседи, като член на Митническия съюз, гарантира износ на компаниите. По този начин са направени стотици сделки по нечестен начин. В същото време Анкара обещава да се реформира по европейските правила, но не го прави. Фолксваген не е краткосрочно, а политическо решение. Единствено Долна Саксония се управлява от социалист, който е "мъртъв политически", но може да спре сделката още утре, защото има 20% участие в компанията".

Това заяви пред БНТ бившият президент Росен Плевнелиев.

"От случая с "Фолксваген" ние си тръгваме усмихнати и въодушевени. Кога Европарламентът е заставал толкова категорично зад България? Трябва да е ясно, че Турция не играе по правилата на ЕС. Пример е намесата ѝ в териториалните води на Кипър", каза още Плевнелиев.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"Тонът към Македония не трябва да се втвърдява. Ние трябва да помогнем на Скопие, без никакви червени линии, да започне преговори с ЕС и НАТО, защото в противен случай ще видим разпад и трайна нестабилност. Румен Радев няма системен подход. Той никога не е поставял Македония в сърцето на политиката си. Радев оплю договора за приятелство и добросъседство. Договорът е основният фундамент, на който стъпваме. Само преди няколко години при Груевски българите бяха наричани „фашисти“ в Македония. Наскоро обаче дадох интервю за македонска медия, която ме преследваше в ООН. Не са ни нужни червени линии, а постоянство в отношенията с Македония. България трябва да навлезе в Македония, както Сърбия и Гърция чрез медии и компании, което не се случва", категоричен е бившият президент.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 05 Октомври 2019 10:15
  Главният прокурор Сотир Цацаров: Очаквам напрежение да съпътства утрешния избор на Иван Гешев. Призивите на Росен Плевнелиев Румен Радев да не подписва указа са неприемливи

  „Очаквам напрежение да съпътства утрешния избор на Иван Гешев за главен прокурор на България. Това е изкуствено създадено напрежение”, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

  „Напрежението и протестът е опит за политически натиск. При най-първите протести, когато беше открита процедурата за избор на главен прокурор, един политически лидер каза в прав текст, че това е политически натиск. Той се казва Христо Иванов“, заяви Цацаров цитиран от БГНЕС.

  Той коментира още, че призивите на Росен Плевнелиев Румен Радев да не подписва указа са неприемливи. „Всеки има право на мнение. Същевременно и аз имам право мнение и казвам, че не приемам този призив на Плевнелиев. Такова изказване е крайно неприемливо“, отсече главният прокурор.

  Цацаров не се съгласи и с твърдението, че хиляди хора протестират срещу кандидатурата на Гешев. „Не отричаме, че има хора, които протестират по убеждение, но не съм съгласен с определението за хиляди хора. Всеки има право да протестира, стига той да не е иницииран по някакъв начин“, заяви Цацаров и припомни, че кандидатурата на Гешев е предложена от прокурорската колегия, която е решила да бъде професионална.

 • Събота, 05 Октомври 2019 10:15
  Липсва ти комуниз-ъ-ма

  Кеворк Кеворкян: Бойко трябва да е наясно, че един ден, заради нечия словесна диария, може да получи удар, който да не е в състояние да излиже… Лъжедесните една свястна доктрина не успяха да съчинят за 30 години – понеже още не са успели да съчинят себе си. И така си отплаваха в мъглата… Ние сме една мърлява гарица, през която профучават лъскавите експреси на ЕС

 • Събота, 05 Октомври 2019 10:15
  Президентът Радев и министър-председателят на Виетнам обсъдиха перспективите за разширяване на двустранното партньорство в икономиката и инвестициите

  30 000 виетнамски граждани, сред които и самият министър-председател Нгуен Суан Фук, са завършили висшето си образование в България

Оставете коментар