Сряда, 23 Октомври 2019
Неделя, 06 Октомври 2019 10:37

САЩ и Гърция подписаха протокол за използване на военни бази

Споразумението се отнася за бази на о. Крит, пристанището Александруполис и  за Стефановикеио и Лариса

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео подписа с Гърция разширено споразумение за отбрана и подкрепи позицията на Атина срещу провокациите на Турция в Източното Средиземноморие, като нарече сондажните дейности в изключителната икономическа зона на Кипър като „неприемливи."

„Казахме на турците, че незаконното сондиране е неприемливо и ще продължим да предприемаме дипломатически действия, за да сме сигурни, че както правим винаги, щe гарантираме, че се осъществява само законна дейност“, каза Помпео по време на съвместна пресконференция с гръцкия външен министър Никос Дендиас, съобщава "Сега".

В събота гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също помоли Помпео за подкрепа в отношенията с Турция, като отбеляза, че последните стъпки на Анкара в региона „грубо нарушават суверенните права на Кипър“.

Дендиас и Помпео подписаха протокол за изменение на Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната между двете страни, което се отнася до използването на база Суда (на остров Крит) и въздушните бази Стефановикеио и Лариса в Централна Гърция и пристанището Александруполис.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

И двамата подчертаха важността на Споразумението за насърчаване на стабилността в региона и потвърдиха, че започва нова ера в двустранното сътрудничество.

„Имаме нов ден в отношенията между нашите две страни и нашия ангажимент към демокрацията и се надяваме, че Гърция ще бъде стратегически партньор в Европа и Източното Средиземноморие“, каза Помпео и добави, че САЩ искат да станат съюзник на Гърция в повече области - като енергетиката например.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 06 Октомври 2019 10:37
  Борисов прие посланик Херо Мустафа и отчете: Със САЩ работим отлично в отбраната

  Министър-председателят Бойко Борисов прие в Министерски съвет извънредния и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

  Премиерът Борисов е поздравил Херо Мустафа за назначаването ѝ като посланик в София и е изразил увереност, че дипломатическите отношения между България и САЩ ще продължат да се развиват възходящо.

  България и САЩ са съюзници и стратегически партньори, а между нашите две страни е установен устойчив политически диалог на всички равнища, заяви Борисов по време на срещата.

  Той отбеляза отличното взаимодействие, което страните ни имат в областта на сигурността и отбраната - по двустранна линия и в рамките на НАТО. Премиерът посочи още, че както настоящата президентска администрация на САЩ, така и българското правителство отдава високо значение на изпълнението на ангажимента от Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. за увеличаване на разходите за отбрана.

 • Неделя, 06 Октомври 2019 10:37
  Задържаха в Гърция български автомобил с 20 нелегални мигранти

  Във вана с хасковска регистрация са намерени нелегални мигранти, влезли в Гърция през сухопътната граница с Турция

 • Неделя, 06 Октомври 2019 10:37
  Румен Радев: България очаква в новия си мандат европейските институции да се фокусират върху реалното икономическо, социално и научно сближаване

  На срещата на държавните глави на парламентарните републики в ЕС българският президент призова Европа да се обърне към причините, а не единствено към последствията от миграцията

Оставете коментар