Четвъртък, 27 Февруари 2020

Петък, 08 Ноември 2019 16:23

Шопов от „Атака”: Каракачанов се провали в борбата с циганската престъпност

Над 10 хиляди чужденци годишно взимат работата на българите, заяви депутатът Павел Шопов по време на парламентарния контрол


Вицепремиерът по сигурността Красимир Каракачанов не знае какъв е делът на циганската престъпност от общата престъпност за страната. Това стана ясно по време на парламентарния контрол след въпрос от народния представител от „Атака” Павел Шопов.

„Преди време, когато се даваха данни за престъпността, се съобщаваше за дела на циганската престъпност, която днес наричаме битова. От „Атака” винаги сме я назовавали с истинското й име – циганска, не битова. Тя се движеше в последните години на социализма и началните години на демокрацията в рамките на около 40% от цялата престъпност. Най-голям брой престъпления се извършваха в градове като Сливен, Пазарджик и др. 

Вие като силов вицепремиер може да ми отговорите защо изчезна тази статистика. Без нея не може да се предприемат сериозни действия срещу циганската престъпност”, каза от трибуната Шопов.

Каракачанов отговори, че официално такава статистика няма, а НСИ и МВР публикуват информация за престъпността, която е структурирана по пол и възраст на извършителите.
„Лично аз смятам, че не е необходимо и това няма да ни реши проблема с този тип престъпност, ако я квалифицираме по един или друг начин”, призна Каракачанов.

Шопов отбеляза, че Каракачанов се притеснява да назовете нещата с истинските им имена. „Каква стратегия срещу циганската престъпност сериозно можете да направите, без да имате изходни данни. Без да знаем какъв е размерът на бедствието. Има закони, има правила, по които може да се осъществява съвсем успешна борба с циганската престъпност. За две години и половина вие претърпяхте пълен провал”, заяви още Шопов.

По думите му, който не може да се справи със задачата, прави концепция, прави стратегия. „А законите ги има, г-н Каракачанов. Идете в Североизтока на България да видите какво им се случва на хората и тогава говорете за концепции и стратегии, които са абсолютно измислени,  предизборни, пропагандни и оправдателни от ваша страна”, заключи Шопов.

Над 10 хиляди чужденци годишно взимат работата на българите

Над 10 000 души годишно от Украйна, Молдова, Турция и още над 40 страни извън ЕС са били наети на работа в България, вместо тези работни места да се заемат от българи. Това стана ясно от отговора на вицепремиера Марияна Николова на друг въпрос на депутата от „Атака” Павел Шопов във връзка с поправката „Валери Симеонов”, която отвори трудовия ни пазар за всякакви хора.

„Оттук нататък проблемите ще ги берем в бъдещето, защото тези хора влизат в страната, установяват се трайно, получават възможност за работа, създават семейства. Ще дойде моментът, когато ще започнат да привикват от Африка или далечния югоизток на Азия своите семейства и ще стават все повече. Само за година и половина те са хиляди. Това са хората, които пазим със стената да не влизат, а всъщност легализираме по законов начин тяхната работа и престой в България. Оттук нататък проблемът ще нараства като снежна топка”, коментира от парламентарната трибуна Шопов.

По думите му броят на чужди граждани у нас е драстично увеличен, което в много направления оказва негативно влияние върху българския трудов пазар. Шопов уточни, че при гласуването довод е бил да се привлекат бесарабските българи и тези от близките страни, които да се установят в България и да получат гражданство. „Имаше друго законово решение на този проблем. Това можеше да стане само целево за тази група, но не и за далечни страни, чиито граждани вече виждаме в българските градове”, каза още Шопов.

Депутатът от „Атака” посочи, че е изминала година и половина от приемането на поправката и е време да се направи анализ дали промяната е положителна, или отрицателна, съответно да се пристъпи към евентуални изменения. „Нашата теза от „Атака” е, че отдавна е минало времето, когато гастарбайтерството е оказвало положително влияние в някои икономики. Сега вече това не е така”, категоричен беше Шопов.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 08 Ноември 2019 16:23
  Велизар Енчев: Защо досега Каракачанов мълча?

  „ГЕРБ или спират да правят глупости или приключваме с цирка, всичко си има граници. Тази агония в държавата повече не може да продължава. Нe зa първи път ГEРБ нacъcквaт Икoнoмичecкa пoлиция или кaчулкитe cрeщу oпoнeнт“, гневно казал Каракачанов на премиера по повод пловдивския арест на пореден кадър на ВМРО…

 • Петък, 08 Ноември 2019 16:23
  Иван Гешев към ВМРО и Каракачанов: Не ме интересува какви политически интереси съм засегнал!

  „Казаха, че сме извършили политическо убийство заради ареста на вече бившия министър Нено Димов. Прокуратурата не съобразява действията си си политическите последствия. Независимо от това какво смята една партия и дали тя е част от управляващото мнозинство или от опозицията. Това мен не ме интересува. Ние играем в полето на закона, а не на политическото поле. Единственият ни досег може да бъде, ако има нарушаване на закона. Не ме интересува какви политически интереси сме засегнали. Чух, че ни предлагат да ни изпратят танкове, но за съжаление нямаме работещи танкове, така че не знам как това ще стане“, заяви главният прокурор Иван Гешев в Кричим, където е заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

 • Петък, 08 Ноември 2019 16:23
  АТАКА внесе промени в НК да няма давност за приватизацията

  АТАКА предлага промени в Наказателния кодекс за отпадане давността за престъпления, извършени от високопоставени длъжностни лица. В това число влизат приватизационните и концесионните сделки от началото на прехода. „По този начин се надяваме, че правоприлагащите органи ефективно ще могат да си свършат работата”, каза зам.-председателят и депутат от АТАКА Десислав Чуколов на брифинг в Народното събрание.

Оставете коментар