Вторник, 10 Декември 2019
Неделя, 10 Ноември 2019 10:43

Цветанов: Борисов да не се сърди, искам да му помогна, защото го подвеждат

Не смятам, че трябва да бъдем толкова остри и сърдити, защото в крайна сметка резултатите от местния вот показаха, че ГЕРБ печели тези избори, но със сериозно отстъпление в областните центрове.

Това заяви в студиото на предаването "Тази неделя" по БТВ бившият зам.-председател на партията и настоящ председател на УС на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов.

"Премиерът не трябва да се сърди, когато чува различни мнения. Искам да му помогна в тази посока, защото той е подвеждан ежедневно от това, което му се съобщава", каза Цветанов.

Според него Борисов не трябва да се сърди на "Демократична България" в София заради резултата на втория тур, както и да обижда електората на партията.

"Прогнозата, която дадох две седмици преди стартирането на предизборната кампания, се препокри 100%. ГЕРБ е печелившият в тези избори, но със сериозно отстъпление от областните центрове. Шест от тях са загубени. БСП има прираст и той е факт, а ДПС бяха най-организираната партия", подчерта Цветан Цветанов.

"Отстъплението се случи, защото има определен страх в партията и не всеки може да изрази своето мнение. В София ГЕРБ загуби трима общински съветници, поради което е много важно да знаеш тежестта на всеки един мандат. За цялата страна партията е на загуба с общо 41 съветници. Освен това в столицата правим отстъпление с около 80 000 гласа. Ето защо премиерът не трябва да се сърди, когато чува различни мнения, а аз искам да му помогна в тази посока. Не можеш да търсиш само отвращение и да се сърдиш", каза Цветанов, анализийки приключилите местни избори. Според него ако Йорданка Фандъкова е била на балотажа не срещу Мая Манолова, а срещу друг десен кандидат, тогава резултатът от вота вероятно би бил друг.

"Не можем да виним столичани за това, което се случи. Трябва да търсим грешките в себе си. Аз подадох оставка и напуснах парламента поради обективни причини. Но това е формалният повод, който беше намерен. Има и други причини, които ме мотивираха да го направя. Все още съм редови член на партията и смятам, че в нея трябва да има дебат", каза още бившият зам.-председател на ГЕРБ.

Той изтъкна, че в рамките на предизборната кампания не е давал нито едно интервю и не е действал срещу партията.

"Аз бях човекът, който през всичките тези месеци съм успокоявал членове, които или искаха да си тръгнат, или искаха да участват като независими кандидати в общинския съвет", каза Цветанов.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Това, което направих аз, е да дам оставка и да напусна парламента по обективни причини. Аз все още съм редови член на партията и това, което бе отчетено като анализ по време на Националната среща, не беше смислен дебат, в който да се казва истината. Убеден съм, че ако премиерът даде възможност членовете да говорят, ще разбере много истини", посочи още той, като не пожелае да разкрие кой според него подвежда Борисов.

"Не съм си позволявал приятелски огън срещу ГЕРБ, нито съм играл срещу ГЕРБ", увери Цветан Цветанов, след което подчерта, че организацията на партията в Русе е била брилянтна преди да бъде разбита.

"Пламен Стоилов щеше да бъде избран на първи тур, ако беше номиниран за кандидат за кмет", каза за изборите в Русе Цветанов. Пламен Стоилов, кмет с два мандата от ГЕРБ, се оттегли и не се кандидатира, защото не чувствал достатъчна подкрепа от партията си.

Според него са се взимали прибързани решения и са се обслужвали други интереси, но не и на партийните. Той даде пример с Русе, където се е "разбила една организация, която била брилянтна".

"Тя работеше в страхотен синхрон. Убеден съм, че Пламен Стоилов щеше да бъде избран на първи тур, ако беше номинираният кандидат. В Благоевград пък всички бяха подложени на много манипулативно поведение спрямо тях и дискредитирането им", подчерта Цветан Цветанов.

Относно предложението на Бойко Борисов кандидатите за кметове на ГЕРБ да могат да управляват до три мандата, Цветанов коментира, че това е въпрос, който по-скоро трябва да бъде решен от хората, а не толкова от партията.

Цветанов отрече слуховете, че по време на посещението си в САЩ е сондирал мнения за основаването на негова партия.

"Това са глупости! В момента единственото, върху което съм се концентрирал, е работата ми в Евро-атлантическия център за сигурност", бе категоричен Цветанов.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 10 Ноември 2019 10:43
  ГЕРБ искат 2 години лишаване от свобода и до 5 000 лв. глоба за горенето на отпадъци

  Народни представители от ГЕРБ внесоха в Народното събрание искане за закон, свързан с промени в Наказателния кодекс за изгарянето на отпадъци

 • Неделя, 10 Ноември 2019 10:43
  Посланикът на Турция Н.Пр. д-р Хасан Улусой пред BIG5: Борисов и Ердоган действително са добри приятели

  Имаме една турска мъдрост, че „човек най-добре го познава неговият съсед”. Като резултат на това разбиране се формират и нашите взаимоотношения. Чувствам се наистина късметлия, че мандатът ми в България се случи точно в период на възход на тези добри взаимоотношения, подчерта пред BIG5 посланикът на Турция у нас. Той коментира свободата на медиите в Турция, както и възможностите за съвместното производство на отбранителна техника, военни машини и боеприпаси. „Тази сфера може да бъде много добре разработена. Бихме могли да засилим съвместното производство на военната техника и да продаваме на трети страни. Това е много перспективно и смятам, че бихме могли да развием тази ниша. Това са тенденции, които за в бъдеще биха могли да се реализират”, подчерта в интервюто си за BIG5 пред журналистката Оля Ал-Ахмед посланикът на Турция у нас Н.Пр. д-р Хасан Улусой.

   

 • Неделя, 10 Ноември 2019 10:43
  Бойко Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика!

  "Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика", написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Оставете коментар