Четвъртък, 09 Юли 2020

Понеделник, 11 Ноември 2019 15:15

Иван Гешев: Не се притеснявам от "поправителен изпит". Някои хора се страхуват от закона

Цацаров: Отново ще подкрепя избора на Иван Гешев за главен прокурор

Не се притеснявам от „поправителния изпит” в четвъртък. Някои хора се страхуват от закона и затова моят избор се оказа толкова труден. Това каза Иван Гешев в Благоевград, където взе участие в конференция, организирана от Югозападния университет.

В четвъртък Пленумът на Висшия съдебен съвет ще проведе заседание, на което ще разгледа указа на президента от 7 ноември и ще проведе повторно гласуване на избора за главен прокурор (вж повече ТУК).

Днес главният прокурор Сотир Цацаров потвърди пред журналисти подкрепата си за своя заместник. „Няма да има изненада в моя вот в четвъртък, отново ще подкрепя избора на Иван Гешев за главен прокурор“, заяви той и изрази надежда президентът да не протака действията си след повторното гласуване във ВСС.

„Конституцията дава право на президента както да подпише указа, така и да не го направи. Конституцията не изисква от него да се мотивира за своето решение. А той обяви своите мотиви. Дали аз ги приемам или не е отделен въпрос“, коментира Сотир Цацаров.

Припомняме, че Иван Гешев бе избран от Пленума на ВСС с 20 гласа "за" и само 4 "против".

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 11 Ноември 2019 15:15
  Зам.-председателят на ДПС Янко Янков: Радев най-добре знае защо НСО охранява Доган и Пеевски

  „Президентът иска да предпази себе си. Стига с този популизъм, с който само демагогстваме пред българските граждани. С медийни прояви не знам докъде ще докараме България по този начин“, призова още зам.-председателят на ДПС

 • Понеделник, 11 Ноември 2019 15:15
  Гешев: "Антикорупционен фонд" да се извини на прокуратурата

   Реакцията на главния прокурор е по повод акцията в къщата на Златанов и разследването  "Седемте джуджета"

 • Понеделник, 11 Ноември 2019 15:15
  Президентът: Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание
  • Участниците във вчерашното събитие са служители на НСО, която от 2015 г. реално е към изпълнителната власт.
  • Тече служебна проверка в НСО по разпореждане на държавния глава.

  Охранителите, които участваха в инцидента с Христо Иванов от "Да, България" в парка Росенец, са служители на Националната служба за охрана (НСО). Това потвърди лично президентът Румен Радев в извънредно изявление и съобщи, че вече е в ход служебна проверка в НСО, с която да се изясни правомерността на действията на държавните гардове.

  „Законите и правата на гражданите се погазват публично. Институциите трябва да отговорят открито. По повод вчерашния инцидент в Росенец разговарях с ген. Красимир Станчев, ръководителят на НСО. Участвалите в него са служители на НСО. В ход е служебна проверка“, подчерта държавният глава.

  „Отдавна заявих, че господата Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от изпълнителната власт в лицето на министър-председателя Бойко Борисов", подчерта Румен Радев.

Оставете коментар