Четвъртък, 12 Декември 2019
Понеделник, 11 Ноември 2019 15:15

Иван Гешев: Не се притеснявам от "поправителен изпит". Някои хора се страхуват от закона

Цацаров: Отново ще подкрепя избора на Иван Гешев за главен прокурор

Не се притеснявам от „поправителния изпит” в четвъртък. Някои хора се страхуват от закона и затова моят избор се оказа толкова труден. Това каза Иван Гешев в Благоевград, където взе участие в конференция, организирана от Югозападния университет.

В четвъртък Пленумът на Висшия съдебен съвет ще проведе заседание, на което ще разгледа указа на президента от 7 ноември и ще проведе повторно гласуване на избора за главен прокурор (вж повече ТУК).

Днес главният прокурор Сотир Цацаров потвърди пред журналисти подкрепата си за своя заместник. „Няма да има изненада в моя вот в четвъртък, отново ще подкрепя избора на Иван Гешев за главен прокурор“, заяви той и изрази надежда президентът да не протака действията си след повторното гласуване във ВСС.

„Конституцията дава право на президента както да подпише указа, така и да не го направи. Конституцията не изисква от него да се мотивира за своето решение. А той обяви своите мотиви. Дали аз ги приемам или не е отделен въпрос“, коментира Сотир Цацаров.

Припомняме, че Иван Гешев бе избран от Пленума на ВСС с 20 гласа "за" и само 4 "против".

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 11 Ноември 2019 15:15
  Със 165 гласа "за", 30 "против" и трима "въздържали се" депутатите решиха Сотир Цацаров да оглави КПКОНПИ

  Сотир Цацаров е новият председател на Антикорупционната комисия. Със 165 гласа "за", 30 - "против" и трима "въздържали се" депутатите решиха досегашният обвинител №1 да оглави КПКОНПИ.

  Кандидатите за поста бяха двама – настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и депутатът от „Воля“ Симеон Найденов. Цацаров беше издигнат за поста с подкрепата на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в средата на ноември. Найденов пък беше подкрепен единствено от своята партия.

  Съгласно процедурните правила за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Той ще довърши мандата на Пламен Георгиев, който подаде оставка. КПКОНПИ е с мандат 6 години и бе избрана през 2018 г., което означава, че Цацаров ще я оглавява до края на мандата ѝ през 2024 г.

 • Понеделник, 11 Ноември 2019 15:15
  Парламентът избира нов шеф на КПКОНПИ

  Кандидатите са Сотир Цацаров и Симеон Найденов

 • Понеделник, 11 Ноември 2019 15:15
  Патриарх Неофит се срещна с Цацаров и Гешев

  Българският патриарх Неофит прие на среща главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев

Оставете коментар