Четвъртък, 09 Юли 2020

Сряда, 13 Ноември 2019 11:53

Дора Янкова : В този бюджет има малки заплати, ниски пенсии и определени региони ще продължат да потъват

От БСП настояват за преизчисляване на всички пенсии

"Средствата за осигуряване засягат над 2 милиона и половина български граждани. От БСП смятаме, че 14 лева увеличение на минималната пенсия няма да подкрепи бедните хора в България. Категорично настояваме пенсиите да бъдат преизчислени, а не да се добавят трошици". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Дора Янкова пред БНТ.

Тя бе категорична, че бюджетът за 2020г. не осигурява по-добър живот на хората. "Какво ще се случи след този бюджет?  България ще остане най-бедната държава по Евростат.  Около 41% процента от българите ще продължат да живеят на прага на бедността. Бюджетът няма да подкрепи тези хора", коментира Янкова. Тя допълни, че икономическите очаквания са ниски: "Дори еврофондовете изостават с тяхното изпълнение. Едни огромни средства за водните реформи  циклят. Тол таксата трябваше да бъде събрана до милиард и 200 милиона, а сега се очакват 700 милиона".

Относно бюджета за общините, Дора Янкова обясни, че там се наблюдават големи контрасти." В този бюджет регионалните контрасти ще продължат да се задълбочават. Няколко града са на първа скорост, останалите са назад. Почти всички общини са в дефицит. Но за жалост децентрализацията ще остане мечтата на общините", подчерта народният представител. Тя обясни, че  ако се върнат 2% от данъците на общините от централния бюджет, това ще им донесе около 750 милиона и ще реши голяма част от проблемите на населените места.

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Този бюджет е пример за  статукво. Той не осигурява  стабилна икономическа среда. Голямата задача образованието да подсили икономиката с качествена работна ръка не се постига", каза Янкова. Тя обясни, че бюджетът на управляващите не  лекува демографската криза и че това може да се случи с икономическо развитие.

"От левицата искаме модерна и съвременна държава, в която да има добро качество на живот. В този бюджет има малки инвестиции, малки заплати, ниски пенсии и определени региони ще продължат да потъват ", завърши Дора Янкова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар