Вторник, 22 Септември 2020

Петък, 06 Декември 2019 14:37

Иван Гешев: Не следя творчеството на Лозан Панов, нямам време да се занимавам с политика

Новоизбраният обвинител №1 определи като политическа пропаганда тезата за безотчетност на главния прокурор

 

"Не следя творчеството на Лозан Панов, защото имам работа". Така в Бургас новоизбраният обвинител №1 Иван Гешев коментира думите на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който призова прокуратурата да разследва премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров за търговия с влияние. "Нямам време да се занимавам с политика", отсече той. 

Гешев определи като политическа пропаганда тезата за безотчетност на главния прокурор и обяви, че няма нищо против, да бъдат въведени механизми за контрол, каквито прецени за удачни Народното събрание. "Политическата теза, затова че главният прокурор е безотчетен и безотговорен, не е вярна. Главният прокурор има механизми за отчетност и пред ВСС и пред Народното събрание, и като обикновен магистрат", допълни Иван Гешев. 

Той даде и конкретен пример, от който се разбра, че осъден рецидивист води дело срещу бъдещия главен прокурор. "В деня в който получих указа си, имах призовка за явяване в Софийския районен съд. Едно лице се почувствало засегнато, защото пред журналистите съм бил казал: Едно лице, което вие медиите наричате Крокодила. И това лице се е разпознало, че е точно той. Онагледявам колко безотговорен и как няма никакъв контрол върху главния прокурор. И това го разказах в Брюксел на някои колеги и те не повярваха. И после им стана много смешно. Това нещо едва ли може да се случи в страна от ЕС", посочи Гешев. И допълни: "Вече лица, които се разпознават с прякор Крокодила ме контролират, защо да не ме контролира и българското общество." (Става въпрос за небеизвестния Емил Милев-Крокодила, който има присъда от 17,5 г. лишаване от свобода за въоръжен грабеж - бел.ред.). "Трябва ясно и категорично да бъде казано: Не може да се презюмира, че главният прокурор е потенциален извършител на престъпление. Аз не се усещам такъв. И точно заради това не се притеснявам от каквито и да е механизми за контрол", каза още новоизбраният обвинител №1.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"Трябва да е ясно, че в България не живеем в страната на мутрите. Те свършиха. И тези, които си мислят, че ще се движат с кортежи, че ще нарушават закона, ще влизат в дискотеки и ще блокират половината дискотеки, ако не са разбрали, че не живеем в 90-те години, ще го разберат по трудния начин- като се сблъскат със закона", коментира още Гешев задържането на сина на алкохолния бос Миню Стайков - Стайко. Той се е возил в брониран автомобил с въоръжени мъже и отказал да даде документите си за проверка. А пред органите на реда обяснил, че е тръгнал на автостоп към Айтос и така се озовал в джипа. След това пък позвънил на тел.112 и съобщил, че е отвлечен. "Явно при него това става рецидив. Защото се случва за втори път. Предния път пак беше отвлечен и не знаеше, че се издирва от полицията. Ще трябва да смени репертоара. Аз това препоръчвам- нещо да вкара по-така свежо", коментира Иван Гешев.

"Аз това го приемам като подигравка с колегите. А по повод твърденията му, че се е качил случайно на стоп-случайно в брониран автомобил с въоръжена охрана, никой не се качва. Правилата за движение по пътищата са еднакви за всички–независимо дали е милионер или си изкарва прехраната по честен път. Ако той беше оказал съдействие, щяхме да му пожелаем лек път и приятна вечер. Но тъй като той е отказал да изпълни разпорежданията на полицаите се е стигнало до задържането му", каза и главният секретар на МВР комисар Ивайло Иванов.

Правен свят

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар