Неделя, 20 Септември 2020

Неделя, 08 Декември 2019 13:47

Строи се на метри от местността "Корабите" в Синеморец

Нови строежи и багери по Черноморието

В разгара на зимата нови строежи на брега на морето предизвикват недоволство в социалните мрежи. Строи се на метри от скалите в Синеморец. В края на седмицата разхождащи се край морето стават свидетели на изливането на бетон.

В репортаж на bTV през почивния ден се вижда, че багерите ги няма, а работниците си тръгват при вида на камерата. По телефона представител на инвеститора обясни, че са предвидени две вили, но разрешение за строеж от 2017 г. само за едната.

Строежът на вилите е буквално на метри от една от скалните забележителности в Синеморец – Корабите. Проверка на общината е установила нередности при строежа. Теренът е в парк „Странджа” и защитена зона „Странджа”. Още няколко парцела в местността Поляните са получили положително становище от екоинспекцията в Бургас.

Според информация на "Биволъ" бетонът, излят на първа линия на Синеморец, е на съдружник на „Артекс”. Медията отбелязва, че строежът е в нарушение на две министерски заповеди, но РИОСВ-Бургас е дала положително становище. „Това няма да е първата постройка, която ще се вклини в уникалния девствен пейзаж край Синеморец. Проблем е, обаче, че действащ ОУП няма, а има действащи заповеди издадени от МРРБ и МОСВ за забрана за всякакви строежи извън регулация в Парк “Странджа”, пише „Биволъ”.

“Законът изисква устройството на имотите да отговаря на предвиджанията на Общ устройствен план, а община Царево няма действащ такъв” – коментира във Facebook природозащитникът Тома Белев. Той подчертава, че има заповеди за спиране на действието на предишен ОУП, който бе приет без екологична оценка. Двете специални заповеди за спиране на действието на ОУП на Царево са издадени от МОСВ и МРРБ. “Въпреки всичко се строи и се лее бетон в защитена територия със съдействието на РИОСВ Бургас и ДНСК” – заключава Тома Белев.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар