Вторник, 02 Юни 2020

Неделя, 08 Декември 2019 13:47

Строи се на метри от местността "Корабите" в Синеморец

Нови строежи и багери по Черноморието

В разгара на зимата нови строежи на брега на морето предизвикват недоволство в социалните мрежи. Строи се на метри от скалите в Синеморец. В края на седмицата разхождащи се край морето стават свидетели на изливането на бетон.

В репортаж на bTV през почивния ден се вижда, че багерите ги няма, а работниците си тръгват при вида на камерата. По телефона представител на инвеститора обясни, че са предвидени две вили, но разрешение за строеж от 2017 г. само за едната.

Строежът на вилите е буквално на метри от една от скалните забележителности в Синеморец – Корабите. Проверка на общината е установила нередности при строежа. Теренът е в парк „Странджа” и защитена зона „Странджа”. Още няколко парцела в местността Поляните са получили положително становище от екоинспекцията в Бургас.

Според информация на "Биволъ" бетонът, излят на първа линия на Синеморец, е на съдружник на „Артекс”. Медията отбелязва, че строежът е в нарушение на две министерски заповеди, но РИОСВ-Бургас е дала положително становище. „Това няма да е първата постройка, която ще се вклини в уникалния девствен пейзаж край Синеморец. Проблем е, обаче, че действащ ОУП няма, а има действащи заповеди издадени от МРРБ и МОСВ за забрана за всякакви строежи извън регулация в Парк “Странджа”, пише „Биволъ”.

“Законът изисква устройството на имотите да отговаря на предвиджанията на Общ устройствен план, а община Царево няма действащ такъв” – коментира във Facebook природозащитникът Тома Белев. Той подчертава, че има заповеди за спиране на действието на предишен ОУП, който бе приет без екологична оценка. Двете специални заповеди за спиране на действието на ОУП на Царево са издадени от МОСВ и МРРБ. “Въпреки всичко се строи и се лее бетон в защитена територия със съдействието на РИОСВ Бургас и ДНСК” – заключава Тома Белев.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 08 Декември 2019 13:47
  Борисов: Арестуваният Живков го махам още в понеделник. Съжаляваме за Цветанов сега, когато прокуратурата го оневини, но „такъв беше моментът“

  "В понеделник сменяме зам.-министъра Красимир Живков. С екоминистъра Емил Димитров сме се разбрали в понеделник да имам предложение от него за нов зам.-министър с ресор отпадъци. Няма милост за никого. Ако си мисли, че ще има компромис, защото се познаваме..." Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е на инспекции по Черноморието.

  Той припомни, че Живков е не само част от ГЕРБ, но е и от квотата на партията в министерството.

  "Разбрал съм се с министър Емил Димитров в 8 сутринта в понеделник да дойде с предложение за нов зам.-министър с ресор "Отпадъци", добави премиерът.

  Борисов обяви, че нямало да има милост за никого и даде пример с Цветан Цветанов: "Ето сега прокуратурата го оневини, ние съжаляваме за него, но тогава такъв беше моментът".

 • Неделя, 08 Декември 2019 13:47
  Ангелкова е всеки ден в телевизора и обижда интелигентността на българите

  Георги Дренчев: Някакъв рапон с багерчето си прави просека в защитени черноморски дюни, уж за пътека – виж ми окото, ние трева пасем.

 • Неделя, 08 Декември 2019 13:47
  Доброволци от Полша чистят България

  Доброволци от Полша се включиха в най-голямата акция за почистване „Да изчистим България“

Оставете коментар