Петък, 07 Август 2020

Сряда, 11 Декември 2019 16:11

ГЕРБ: Държавата няма да взима деца от родителите им

Ресорните министри и ПГ на управляващите са обсъдили Закона за социалните услуги, срещу който родители протестираха с мотива, че има за цел незаконно отнемане на деца от семействата им

Законът за социалните услуги не цели отнемане на деца. Това каза социалният министър Деница Сачева пред журналисти в парламента. По-рано през деня от парламентарната група на ГЕРБ са извикали Сачева и зам.- социалния министър Зорница Русинова на среща в Народното събрание, за да се изясни въпросът със Закона за социалните услуги, срещу който родители протестираха с мотива, че има за цел незаконно отнемане на деца от семействата им.

Коментирахме темите заложени в закона по отделно, защото виждаме, че някои от тях се преекспонират. Искаме да заявим нашата категорична позиция - законът не предвижда отнемане на деца, каза шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Още веднъж за пореден път искаме да подчертаем, че Законът за социалните услуги не третира отнемане на деца от семействата и няма за цел да прави това. Точно обратното, с него се въвеждат стандарти за качество, въвеждат се възможности за това да има по-голяма инвестиция в самите социални работници, тяхното обучение, квалификация, включително по отношение на тяхната професионална отговорност. Това, което се случва последно време в обществото, молба за среща със Синода. Очаквам да получа отговор, за да можем да направим среща с Българската православна църква, да чуем тяхното мнение, тяхното становище и това, което ги притеснява в закона. Следващата седмица ще има срещи с НПО, включително с организациите на хората с увреждания, както и с организации на протестиращите", коментира пък Сачева и подчерта, че още догодина ще се проведат дискусии в 6 области в България по темата, съобщава "24 часа".

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар