Събота, 19 Септември 2020

Сряда, 15 Януари 2020 15:14

Министър Ананиев: Частните болници ще прилагат същите правила, както държавните

Частните болници да провеждат конкурси при закупуване на лекарства, т.е. да подлежат на същите условия като държавните

Такова предложение за промяне в Закона за обществените поръчки ще направи Министерството на здравеопазването. Това обяви на брифинг в парламента министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той каза още, че ще настоява НАП и Министерството на финансите да направят проверка на всички лечебни заведения у нас. Ананиев настоява още ревизията да засегне и търговците на едро за цените, по които продават онкологичните и онкохематологичните лекарства. Министър Кирил Ананиев застана пред медиите заедно с шефа на НЗОК д-р Дечо Дечев и председателката на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова.

По-рано през деня БСП и ДПС се обявиха за изслушване на д-р Дечев в специализираната парламентарна комисия.

Повод за това даде самият д-р Дечев. В интервю преди три дни той хвърли бомба, като обяви, че Здравната каса плаща на частните болници дадено лекарство 7 пъти по-скъпо, отколкото на държавните. В същата медийна изява д-р Дечев обвини министър Ананиев и заместничката му Жени Начева, че прокарват лобистки закони, с които Касата се източва.

Пред медиите д-р Дечев обясни, че разликите в цените на едно и също лекарство, заплащани от Касата на различни болници, всъщност са законни. И че става дума за лекарство за онкологично заболяване. "Действително цените на този търговец на едро са еднакви, но НЗОК е плащала на различни цени, като разликата е около 7 пъти", разкри д-р Дечев.

"Не се говори за конкретни болници, които са извършили нарушения. Всичко, за което беше сигнализирано, е в рамките на закона. Всички продажби от болницата към Касата са съгласно действащата уредба. След като една цена е в рамките, до посочената като максимална за посочения лекарствен продукт, са допустими и Касата трябва да ги заплати", бяха точните думи на д-р Дечо Дечев. 

"За пръв път в края на 2019 г. се получи информация колко опаковки от всеки продукт Касата е заплатила. Разликата се получава от сумите, които Касата е заплатила и приходът, който производителят е получил. По този механизъм той би трябвало да направи отстъпки, ако има превишение в предишен период. На в края на годината му се изискват документи за потвърждение. Действително цените на този търговец на едро са еднакви, а НЗОК е плащала на различни цени, разликата е около 7 пъти", обясни управителят на Здравната каса.

И продължи: "Това на каква цена доставчикът купува от производителя не е известно на Касата, защото отношенията са между болницата и касата. "Пеметрексед" е закупувано от 9 болници от 129 и до 1063 лева - говорим за едно и също лекарство и едни и същи производители.

Всички отчетени лечебни заведения са частни. Следват общински и онкологични заведения. Факт е, че когато лекарството е закупена през обща процедура, цената е по-ниска, без такава цената е по-висока. След като може да получиш по-висока цена на едно и също лекарство, ти ще отидеш на по-високата". 

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев заяви: 

"Не бяха постъпвали данни за такава разлика в лекарства. Ще изпратя проект на текстове за изменени допълнения в закона за обществените поръчки в МФ. Частните лечебни заведения ще прилагат същите правила както общинските и държавните. Ще напиша писмо до НАП, с което ще поискам да се направи проверка на лечебните заведения и на търговците на едро за цените на онкологичните лекарства. Ще възложа на изпълнителната агенция по лекарствата да направят проверка на финансовите показатели на лечебни заведения при доставка на тези лекарства и ще ги сравним с пределните цени на лекарствата. Ще променим и наредбата на цените."

"Важно е да се адресира точно проблемът, който е установен през последните дни. Искаме да дадем сигурност на българските граждани, че средствата отиват именно в подобряване на здравето на хората", каза в началото на брифинга Даниела Дариткова.

Източник: "Епицентър"

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 15 Януари 2020 15:14
  Правителството се отказва от битката за касовите апарати

  След над 2 години усилия за по-строг контрол Кирил Ананиев отменя промените в Наредба Н-18

   

 • Сряда, 15 Януари 2020 15:14
  Кабинетът представя нови социално-икономически мерки

  Правителството ще представи идеите си за нови социално-икономически мерки за подпомагане на засегнатите от кризата след пандемията от COVID-19.

  Заявката даде в петък новият финансов министър Кирил Ананиев, който наследи на поста Владислав Горанов.

  Мерките ще подпомагат гражданите и бизнеса и по думите на социалния министър Деница Сачева, ще отговорят на техните искания. Очаква се днес те да бъдат обсъдени на Коалиционен съвет.

 • Сряда, 15 Януари 2020 15:14
  Съзнателно подклаждат К19-епидемията от РЗИ - МЗ

  Заветът на доц. Ангел Кунчев от НОЩ, избран депутат от ГЕРБ: "Целта е, докато дойде ваксина, да задържаме изкуствено епидемията“ , се изпълнява безукорно от Регионалната здравна инспекция в София, като се оставят безконтролно да щъкат из града заразени, очевидно с цел за поддържане висока на бройката позитивни случаи.

Оставете коментар