Вторник, 22 Септември 2020

Четвъртък, 16 Януари 2020 13:05

Отново завишени стойности на серен диоксид в Перник

И днес в Перник са отчетени завишени стойности на серен диоксид във въздуха. 1,2 пъти над нормата серен диоксид. От РИОСВ препоръчват децата, възрастните и болните хора, ако могат да не излизат навън.

В Измервателната станция от полунощ до сега четири пъти е отчетено, че стойностите на серен диоксид надвишават нормите. Малко след 8.00 часа тази сутрин машината тук се повреди за кратко и два часа не се показваше точната стойност.

Бойко Игнатов от Изпълнителната агенция по околна среда заяви в ефира на БНТ, че в момента стойността е около 410 микрограма при норма 350. Уредът показва, че има завишение и на фините прахови частици - три пъти над нормата, което е моментната стойност.

От РИОСВ обясняват, че причините за замърсяването са битовото отопление, от топлофикация Перник, както и мъглата, която и в момента не се е вдигнала.

Кметът на Перник се срещна с директора на РИОСВ и обсъдиха как по-бързо да се взимат мерки в тази ситуация.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Имаше малко забавяне от няколко часа, това е проблемът. В тези часове след това, когато се обяви информацията, хората ви казах изпадат в стресово състояние, съвсем нормално, защото има забавяне, че стойностите били завишени в определен час, пък това се обявява в по-късен час. Казах, че когато има промяна в качеството на въздуха, това да става информирането възможно най-бързо и след това много детайлно да се обяснява причинителят.

От сдружението "Дишай, Перник" смятат, че измервателната станция трябва да бъде изместена в някои от по-крайните квартали, тъй като в центъра не се отчитат реалните стойности.

От организацията ще се включат в протеста на 25 януари в София, който е посветен на водата.

"Ние ще се присъединим като граждани и ще добавим и темата въздух, защото явно мерките, които взима държавата не са достатъчни, че да изпадаме в такива положения, каквото сме в сега", казаха от "Дишай, Перник".

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар