Вторник, 07 Юли 2020

Събота, 18 Януари 2020 08:47

Германия потвърди за американския натиск с мита срещу Европа заради Иран

Заплахата е отправена от служител на Държавния департамент на САЩ по време на видео разговор с колеги от Берлин, Париж и Лондон

 

Берлин потвърди, че миналата седмица САЩ са заплашили да въведат мита върху вноса на европейски автомобили, ако Германия, Франция и Великобритания не задействат механизма за разрешаване на спорове, предвиден в иранското ядрено споразумение, пише европейската редакция на Politico, цитирана от „Фокус”.

Но от германското правителство настояват, че натискът не е оказал влияние върху решението на трите европейски страни във вторник да задействат механизма, чиято цел е да принуди Иран да се съобразява с ограниченията, установените в ядрената му програма.

Съобщава се, че Вашингтон е отправил заплаха да наложи мита върху автомобили на 8 януари, но че европейските страни вече са били решили да започнат механизма ден по-рано.

Представител на министерството на външните работи съобщи, че заплахата е отправена от служител на Държавния департамент на САЩ по време на видео разговор с колеги от Берлин, Париж и Лондон. Новините за брифинга за първи път бяха съобщени от германско издание Der Spiegel.

„Нямаше американско влияние върху решението (за задействане на механизма за решаване на спорове)“, заяви говорител на външното министерство.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

The Washington Post съобщи, че администрацията на президента Доналд Тръмп заплаши, че ще наложи 25 процента мита върху автомобили, за да принуди трите държави да предприемат действия срещу Иран, ход, който страните отказаха да потвърдят.

Докато Тръмп през последните две години многократно заплашва да наложи 25 процента мита върху европейските автомобили, той се ограничаваше с натиск върху икономически въпроси, а не върху външната политика и политика на сигурност. 

„Цялата история показва в какво драматично състояние са трансатлантическите отношения“, заяви Биджан Джир-Сарай (Bijan Djir-Sarai), говорител по външната политика на Свободната демократична партия. „Начинът по който се действа и се комуникира, не е начинът по който съюзници трябва да се отнасят един към друг“. 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар