Сряда, 08 Юли 2020

Сряда, 12 Февруари 2020 12:33

Частните радиа скочиха на Боил Банов заради българската музика

Сдружение призова министъра да остави аудиторията да решава сама какво да слуша

Назрява конфликт между частните радиа и телевизии и министъра на културата Боил Банов заради идеята за въвеждането на задължителен процент българска музика в ефира. Организацията на частните медии АБРО разпространи позиция, в която се казва, че "идеята за прилагане на подобни мерки не за първи път се предлага като привидно положителна мярка за подкрепа на българската музика, език и култура, но винаги е била отхвърляна като неподходяща по редица причини".

Преди дни на среща с представители на композиторите и текстописците от организацията "Музикаутор" министър Банов заяви, че идеята за въвеждане на квоти за родна музика е "надежден и правилен подход за защита на българското творчество и национален интерес". Според АБРО обаче подходът не е правилен. На първо място сдружението посочва, че българската музика вече присъства в програмата на радиоператорите. "По данни на организацията интересът към българската музика в последните години се увеличава и води до естествена тенденция за увеличаване на присъствието на българската музика в радио и тв ефира. От години в България се разпространява радио, което излъчва само българска музика. Сред членовете на АБРО са и радио оператори, които излъчват само българска фолклорна музика", се казва в позицията. "В програмите, които излъчват поп-фолк и актуална българска музика, българската музика е между 40 и 60 на сто", пише още в нея. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Като втора причина от АБРО посочват, че пазарът на музика е изключително достъпен. "Към настоящия момент пазарът за разпространение на музика, в това число българска, е изключително отворен. Не са налице бариери за навлизане и разпространение на програми. Търговските радиа са само една от многобройните платформи за достигане на съдържание до аудиторията. Считаме, че държавната регулация на културното съдържание в частните медии в днешната дигитална среда е напълно неуместна и със спорен ефект. Въвеждането на задължително излъчване не означава непременно, че аудиторията ще слуша този наложен й продукт. Напротив, аудиторията на медиите ще предпочете свободните от държавна намеса чужди небългарски платформи", смятат от АБРО.

На трето място организацията отбелязва, че въвеждането на задължителни квоти нарушава редакционната независимост на операторите и ще доведе до влошаване на качеството и еднакви програми. "Освен горното, ние сме убедени, че гарантираното място на пазара създава лош продукт. В заключение считаме, че да оставим предпочитанията на слушателите да определят музиката, която да се излъчва в ефира и да достига до тях. 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар