Неделя, 29 Март 2020

Понеделник, 09 Март 2020 12:43

Навършват се 35 години от атентата на гара "Буново"

На този ден през 1985 г. в 21. 31 ч бомба, поставена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас-София в района на гара "Буново".

В атентата загиват седем души (сред тях две деца на 12 и 13 години). Девет души са тежко ранени. Две от жертвите са глухонеми деца, избягали от своя пансион, за да си идат вкъщи. Други две деца са ранени. При това само по случайност взривът избухва на гарата, а не - в тунела. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява две минути.

По разписание той преминава през Буново в 21.30 часа, а в 21.32 навлиза в тунела. На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда - кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

По брой на жертвите това е най-големият железопътен атентат в българската история. Половин час след взрива в Буново избухва взрив във фоайето на хотел "Сливен" в града, при който са ранени двадесет и трима души. Извършителите на терористичните актове принадлежат към нелегалната организацията, наречена „Турско националноосвободително движение в България”.

Източник: Фокус

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 09 Март 2020 12:43
  "Россия-24" ще излъчи имената на над 12 милиона войници, загинали във Втората световна война

  Руската национална телевизия "Россия-24" ще изписва до 8 май т. г. в непрекъсната бягаща лента на екрана имената на над 12 милиона съветски бойци, паднали по фронтовете на Втората световна война. Така ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от края на конфликта, предаде "Франс прес", цитирана от БНР.

 • Понеделник, 09 Март 2020 12:43
  "Човекът преди всичко" - за Гео Милев в Столичната библиотека

  125 години от рождението на Гео Милев отбелязва Столичната библиотека с документалната изложба „Човекът преди всичко”

 • Понеделник, 09 Март 2020 12:43
  Честваме 172 години от рождението на Ботев

  С ритуали с участието на представителни военни подразделения в цялата страна на 6 януари ще бъде отбелязана 172-годишнината от рождението на поета-революционер Христо Ботев.

  Пред бюст-паметника на големия поет, публицист и общественик в столичната Борисова градина ще се проведе тържествено честване, предаде БНР.

  С богата програма ще бъде отбелязана годишнината и във Враца пред паметника на Ботев в центъра на града.

  Там ще бъдат представени биографични данни за поета и ще бъдат поднесени венци и цветя.

Оставете коментар