Неделя, 20 Септември 2020

Понеделник, 09 Март 2020 12:43

Навършват се 35 години от атентата на гара "Буново"

На този ден през 1985 г. в 21. 31 ч бомба, поставена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас-София в района на гара "Буново".

В атентата загиват седем души (сред тях две деца на 12 и 13 години). Девет души са тежко ранени. Две от жертвите са глухонеми деца, избягали от своя пансион, за да си идат вкъщи. Други две деца са ранени. При това само по случайност взривът избухва на гарата, а не - в тунела. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява две минути.

По разписание той преминава през Буново в 21.30 часа, а в 21.32 навлиза в тунела. На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда - кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

По брой на жертвите това е най-големият железопътен атентат в българската история. Половин час след взрива в Буново избухва взрив във фоайето на хотел "Сливен" в града, при който са ранени двадесет и трима души. Извършителите на терористичните актове принадлежат към нелегалната организацията, наречена „Турско националноосвободително движение в България”.

Източник: Фокус

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 09 Март 2020 12:43
  „Скачаха от горящите етажи долу…“

  Атентатите от 11 септември 2001 с човешко лице през погледа на поета

 • Понеделник, 09 Март 2020 12:43
  Таня Дончева хвърли бомба: Бивш МВР шеф ръководил провокаторите на протеста

  Продължителното хвърляне на бомбички срещу полицията в сряда вечерта е било ръководено от бивш министър на вътрешните работи чрез пускане на футболна агитка на "Левски" - София Запад и изтеглянето й назад с цел останалите протестиращи да се изправят срещу служителите на реда. Това твърди в интервю пред Дарик радио лидерът на "Движение 21" адвокат Татяна Дончева, като се позова на информация от свои източници

 • Понеделник, 09 Март 2020 12:43
  Навършват се 30 години от митинга на „Орлов мост“ - най-големият в България

  Днес се навършват 30 години от най-големия митинг в България. Той е свикан предизборно от Съюза на демократичните сили и е останал в политическата история на страната като митинга на „Орлов мост“, събрал един милион българи.

Оставете коментар