Четвъртък, 28 Май 2020

Сряда, 11 Март 2020 10:13

Проф. Георги Михайлов: Паниката от коронавируса е много по-опасна от самата пандемия от него

Трябва да се слуша Националния щаб, но трябва да се слуша и гласа на разума, съветва депутатът от БСП

"Трябва да се слуша Националния щаб, но трябва да се слуша и гласа на разума. Мерките са адекватни, но мисля, че сме близо до границата на нещо доста по-опасно – паниката от коронавируса е много по-опасна от самата пандемия от него. Занимавам се в качеството си на лекар от над 30 години с различни форми на тежки заболявания – коронавирусът не е в групата на особено опасните инфекции и не трябва да се правят такива крайни и шокиращи заключения и внушения у хората. Не трябва да се плаши нацията, не трябва да се плаши и целия свят", заяви депутатът от ПГ на "БСП за България" проф. д-р Георги Михайлов пред БНТ.

Депутатът на левицата каза, че в момента се говори за криза в държавата заради коронавируса, каквато според него не съществува, защото не може 4 случая да доведат до кризисна ситуация.

Той обърна внимание, че в момента коментарите и предположенията са станали много повече от фактите и научните данни, което е погрешно и води до несъществуващи хипотези и твърдения.

Михайлов се изказа и против масовото затваряне на културни обекти и най-различни учреждения, особено в области, в които няма заразени хора.

"Медиите са заети да показват броя на починалите, но не коментират броя на излекуваните. Инфекционистите казват, че при над 80% от заразените с коронавируса заболяването протича без симптоми. На това обаче не се обръща внимание, както и че процентът починали от вируса е изключително малък", коментира депутатът на БСП.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Михайлов заяви, че БСП е подкрепила исканията на сестрите и че левицата е внесла проектозакон за създаване на съсловна организация за медицинските сестри в България.

Депутатът изрази своите притеснения и напомни, че нищо от желаното от сестрите не е решено все още и че към онзи момент ситуацията е била извън контрол, което показва, че е налице сериозен проблем.

Георги Михайлов коментира, че с "поредното вадене на зайче от ръкава" под формата на нови 8-9 милиона лева проблемът няма да се реши, тъй като медицинските сестри в България са 25 хиляди. Депутатът допълни, че никой от БСП не е казал, че заплатите им трябва да са равни.

"Въпросът тук е за управлението и финансирането на здравната система. Ние, от БСП, не говорим в случая за реформи, а за определен тип промени. На първо време трябва да се прекрати статутът на здравните заведения на търговски дружества. БСП състави своя здравна програма в нашата "Визия за България", която има съвсем конкретни предложения за структурата и управлението на здравната система", каза Георги Михайлов.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар