Сряда, 08 Юли 2020

Четвъртък, 12 Март 2020 12:40

Гърци готвят протести срещу нов мигрантски лагер

Гърците на границата с България се подготвят за нови протести срещу изграждането на мигрантски лагер.

Те са благодарни и на позицията на българския вицепремиер Красимир Каракачанов срещу настаняване на мигранти в този район, съобщи БНР.

Полиция охранява терена за изграждане на новия мигрантски лагер в село Клиди, само на няколко километра от българската граница. Местните жители са готови за постоянни протести и са категорични, че няма да допуснат мигранти в района. Искат оставката на кмета и на целия общински съвет, които решиха да се подчинят на искането на министерството по миграцията.

Полицията е прекъснала достъпа до църквата „Свети Димитър“, която се намира в района на изграждащия се лагер и свещениците призовават утре всички жители от района да участват в литургията, въпреки забраната от полицията.

Местните жители се страхуват от настаняването на мигранти, независимо, че лагерът ще е от затворен тип. Към притесненията на хората се добави и страхът от разпространение на коронавируса в района.

В протестите си гърците се позовават и на изявлението на българския вицепремиер Красимир Каракачанов, че „настаняването на мигранти е предпоставка за допълнително наслояване на напрежение“. Очаква се в лагера да бъдат настанени около хиляда мигранти, влезли нелегално на гръцка територия.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар