Сряда, 23 Септември 2020

Петък, 20 Март 2020 12:52

Само заглавието на извънредния закон отне цял час на НС

МВР да проследява гражданите под карантина чрез телефоните им, искат управляващите

Канските мъки по приемането на закона за извънредното положение, които започнаха по вчерашното му разглеждане в парламентарната правна комисия, продължават и днес в пленарната зала. Цял час отне на депутатите, докато гласуват само новото му заглавие - Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. 

Причината за бавенето станаха разпри между управляващите и опозицията. От БСП недоволстваха, защото между първото и второто четене на проекта от ГЕРБ почти изцяло подмениха съдържанието на проекта. Направиха го бързо и хаотично, което доведе до невиждан безпорядък при разглеждането му в правната комисия и, в крайна сметка, нито депутатите, нито медиите и обществеността разбраха какво се обсъжда и приема.

Това, естествено, се отрази и върху работата в пленарната зала днес. Още преди да започне разглеждането му, социалистите поискаха отлагане с половин час, защото докладът за второ четене им бил раздаден тази сутрин и тепърва трябвало да се запознаят с него. От ГЕРБ очевидно не бяха настроени за разпри, както предния ден, и без съпротива председателят на Народното събрание Цвета Караянчева даде исканата отсрочка.

Дори и в този момент депутатите не забравиха, че са и политици. Социалистите обвиниха управляващите, че погазили законодателната процедура с начина си на работа снощи - "с два различни доклада, пет хвърчащи листа и устен преразказ от референтите към комисията" - и в знак на протест отказаха да подкрепят новото наименование на закона. От ГЕРБ отвърнаха: "Стига с тези евтини политически номера от 1997 г.! Дръжте се като политици от 2020 г.!" А водачът на „Воля” – безнесменът Веселин Марешки, се впусна в дълга тирада, в която обвини колегите си депутати, че мълчат за спекулата в цените на горивата, и тържествено се похвали, че той и хората му щели да даряват възнагражденията си. След това всеки заговори за каквото му беше интересно в закона, а наименованието му беше гласувано след около час, когато Йордан Цонев от ДПС иронично запита колегите си: "Като стигнем до другите текстове, какво ще обсъждаме – заглавието ли?".

След това обаче, вместо да тръгнат по проекта - текст по текст, както е по процедура, депутатите отново се захванаха да водят общи разговори по проекта. "Политиците на 21 век снощи обявиха субсидии, опрощаване на корпоративен данък и ДДС, подкрепа за домакинствата в рамките на суми и стимули. Какво от това виждаме в закона, който предлагате? Нищо. За сметка на това – засилване на репресиите, отменяне на права, подслушване на хора", нападна управляващите соцлидерът Корнелия Нинова. Скочи да й възрази Цонев, който обяви, че законът трябва да уреди само действията и правощията на органите на изпълнителната власт в условията на извънредно положение. А мерките в помощ на гражданите и бизнеса трябвало да се обсъдят тепърва в контекста на намалелите финансови възможности на държавата в кризата. Според Цонев прогнозите на финансовия министър Владислав Горанов, че бюджетните приходи ще спаднат с 3 млрд. лв. са занижени - истинската сума по-скоро била около 5 млрд. лв. 

Същинската работа започна, когато депутатите извадиха от проектозакона заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, съдържаща мерките против разпространението на епидемията. Вместо това записаха само, че министърът, освен по Закона за здравето, може да въвежда и други временни мерки и ограничения, определени в закон. Управляващите смятат, че така се позволява на здравните власти да реагират по-бързо и гъвкаво при необходимост, без да се налага ново преминаване през дългата и тежка законодателна процедура. От БСП определиха този подход като "непрофесионален и несериозен".

От 13 март, когато беше въведено извънредното положение, до неговата отмяна, няма да текат процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства. Изключение се прави за наказателните дела за налагане на мерки по принуда, по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. „Замразяват” се и давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права, или се пораждат задължения за частноправни субекти – без тези по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания. Същото се отнася и за сроковете по антикорупционния закон, засягащи подаването на декларации за имущество и конфликт на интереси, както и съответните проверки на КПКОНПИ.

В същото време ще бъдат удължени с месец от отмяната на извънредното положение други срокове, извън вече споменатите, които изтичат в момента, и са свързани с упражняването на права или изпълнение на задължения на частноправни субекти. А също и действието на административни актове с ограничен срок, който изтича сега.

Сред другите предложения на ГЕРБ е да се позволи на МВР да проследява електронните комуникации на гражданите, за да открива тези, които са поставени под карантина. Полицията ще може да изисква от мобилните оператори и интернет доставчиците информация за местоположението (данни от клетки и други трафични данни), за да установи къде се намират тези лица и да ги постави под принудителна изолация и болнично лечение. Доставчиците на услуги ще трябва незабавно да дават достъп до данните при поискване от шефовете на дирекция "Национална полиция", столичната и областните дирекции на МВР. Депутатите предвиждат и участието на военните в налагането на мерките срещу епидемията на коронавируса - те ще могат да проверяват самоличност, да задържат хора и коли до пристигането на полицията, да използват физическа сила и помощни средства и да задържат лица.

Извънредното положение ще засегне и работата на държавните и частните съдебни изпълнители – спират се всички обявени публични продани и въводи във владение, които те са обявили, и се насрочват отново след края на кризата, като няма да се дължат нови такси и разноски. Временно няма да се налагат запори на банкови сметки на граждани и болници, както и запори върху заплати и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и описи на собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за заплати. Нотариалните производства ще бъдат ограничени само до най-неотложните.

Важна поправка беше приета по предложение на Анна Александрова от ГЕРБ и Христиан Митев от „Обединени патриоти”. В закона беше записано, че "до отмяната на извънредното положение не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици, като просрочена изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи". Това означава, че няма да текат лихви и неустойки, ако не се плати вноска по кредит, а просрочването няма да води до прекратяване на договор - за ипотека или изработка, нито до принудително изпълнение и изземване на обезпечения.

Сериозно се увеличават правомощията на управляващите органи по еврофондовете. Дава им се правото да изменят едностранно договори за безвъзмездна финансова помощ (включително да увеличават размера й) и да отпускат такава при опростени правила (дори без покана за публикуване на предложения). Сроковете при процедура на директно предоставяне на помощ може да се намалят по преценка на шефа на съответния управляващ орган.

Комисията гласува авансовите вноски за корпоративния данък до юни 2020 г. да се правят на базата на прогнозната печалба за 2020 г. Първоначално Менда Стоянова предлагаше за база да се ползва данъчната печалба, декларирана за далеч по-успешната 2018 г., но впоследствие се отказа от това предложение след бурно недоволство от страна на бизнеса.

В дебатите по промените в социалното и трудовото законодателство доста спорове предизвикаха предложенията в Кодекса на труда, с които се дават нови правомощия на работодателя да пуска служителите си в принудителен отпуск при извънредно положение и какви обезщетения се дължат в такъв случай. В крайна сметка комисията прие предложението на социалното министерство работодателят да може да изпраща по своя инициатива служител само в платен отпуск (първоначалното предложение предвиждаше, ако служителят няма платен, да го изпращат в неплатен отпуск). На въпроси на депутати, ако няма платен отпуск, в какво ще излиза, зам.-министър Лазар Лазаров обясни, че ще важи сегашната хипотеза - неплатен отпуск може да се взема само по искане на служителя.

Спорове предизвика и предложението на НОИ отсрочката за заявления, жалби и други документи за обезщетения, помощи и пенсии да е само 14 дни след края на извънредното положение при положение, че други срокове се изтеглят с един месец след края му. Депутати поискаха и 60-те процента компенсация на работодателя срещу съкращения да се дават на служителя, а не на началника му. В крайна сметка комисията прие предложението на МФ компенсацията да се полага за срок от 3 месеца и да я получава работодателят, а отсрочката за НОИ остава засега 14 дни.

В Наказателния кодекс беше въведено наказание за спекула при извънредно положение – затвор от 1 до 3 години и глоба от 5000 до 10 000 лв. Одобрено беше и искането на главния прокурор Иван Гешев в закона да се предвиди наказание и за невярна информация при разпространяването на заразна болест – лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лв. Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици, тогава глобата скача рязко – от 10 000 до 50 000 лв.

С 6 месеца се увеличава срокът, в който гражданите могат да подменят личните си карти и шофьорските си книжки, чиято валидност изтича в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г. Изрично обаче се установява, че през това време тези лични документи ще служат единствено на територията на България.

По предложение на Даниела Дариткова от ГЕРБ до отмяната на извънредното положение се забранява паралелният износ на лекарства от България. Става въпрос за медикаменти, които са внесени у нас и след това се реекспортират. При нарушение ще се налага глоба от 10 000 лв., съответно имуществена санкция от 50 000 лв., а при рецидив наказанията се удвояват.

Одобрено беше и предложението на управляващите да се увеличи срокът за плащане на битовите сметки за ток от 10 на 20 дни. В същото време се даде и правомощие на енергийния министър да изменя със своя заповед този срок по предложение на националния оперативен щаб - "при отчитане на финансовата стабилност на сектор „Енергетика", с цел гарантиране на енергийната сигурност". Всички планови ремонти по електроенергийната мрежа се преустановяват, остават само аварийните.

Източник: Сега

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 20 Март 2020 12:52
  Почина Христо Сираков

  Бизнесменът Христо Сираков е починал, научи nbox.bg. Според запознати плейбоят си е отишъл след усложнения от преживяния наскоро инсулт, както и от коронавируса, който той прекара преди три месеца

 • Петък, 20 Март 2020 12:52
  151 са новите случаи на Covid-19 у нас

  151 са новите случаи с коронавирус у нас при направени 2988 PCR теста през последното денонощие. 4 души са починали. Това сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.

 • Петък, 20 Март 2020 12:52
  В Европа започна втора вълна на пандемията

  Повече от половината европейски държави отчитат 10% увеличение на случаите през последните две седмици

Оставете коментар