Вторник, 26 Май 2020

Петък, 27 Март 2020 10:25

Тръмп: САЩ са на първо място в света по заразявания, защото имат най-добрата система за тестване

Излизането на САЩ на първо място в света по броя на регистрираните случаи на заразяване с новия коронавирус се обяснява с добре функциониращата система за тестване. Това заяви президентът на страната Доналд Тръмп в хода на брифинг в Белия Дом, предава ТАСС, цитирана от агенция "Фокус".

Той бе помолен да коментира данните, че САЩ са изпреварили Китай по броя на заразените. „Мисля, че това се обяснява с начина, по който провеждаме тестването. Ние тестваме невероятно количество хора“, заяви американският лидер.

„Сигурен съм, че е невъзможно да се каже кой се тества в Китай и кой не се тества. Мисля, че е доста трудно“, убеден е Тръмп. „Никой не знае какви са числата в Китай“, каза той.

Тръмп също даде да се разбере, че по въпроса за смекчаване на ограничителните мерки, въведени поради разпространението на коронавирус, той ще се ръководи от ситуацията.

„Мисля, че ще започнем да обсъждаме това“, заяви президентът, отговаряйки на въпроса кога редица ограничителни мерки ще бъдат облекчени и в какви области. „Ще трябва да отворим [икономиката], хората не искат затваряния. Казах много пъти, че първо искам да получа [данни за ситуацията]“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Освен това държавният глава заяви, че на 28 март той лично ще придружи плаващата болница USNS Comfort, която ще пътува до Ню Йорк, за да помогне в борбата с коронавируса.

„Говорих с [губернатора на щата Ню Йорк] Куомо, че корабът ще пристигне в понеделник“, заяви Тръмп. „Възнамерявам да съпроводя кораба... надявам се, че медиите ще дойдат“.

Друга плаваща болница на американския флот бе изпратена на западния бряг - в Лос Анджелис (Калифорния). Питър Гейнор, ръководител на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ, заяви, че USNS Mercy ще пристигне до седмица.

Според публикуваните по-рано оценки от университета Джонс Хопкинс, САЩ изпревариха останалите страни по броя на регистрираните случаи на зараза с Covid-19. Според организацията, която извършва изчисления въз основа на данни от федералните и местните власти, в САЩ са открити 82 404 случая на заразяване с новия коронавирус, загинали са 1 178 души. На второ място е Китай, където са регистрирани 81 782 случая и 3291 смъртни случаи, а Италия е на трето място (80 589 случая на инфекция, 8 251 смъртни случая).

В САЩ най-много случаи на заразяване са регистрирани в щатите Ню Йорк (37 802), Ню Джърси (6876) и Калифорния (3802).

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар