Вторник, 26 Май 2020

Вторник, 31 Март 2020 10:23

Гратисният период за покупка на маски до 00:00 ч. в събота!

За денонощието – 25 нови случая на Covid-19 в България, в света регистрираните заразени наближават 800 хиляди

Новите случаи за денонощието с коронавируса са 25, общият брой на заразените в България е 379 души, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски.

Новата област с установен заразен е Силистра. През нощта новите случаи са: в София - 1, Варна - 3, Силистра - 2, Шумен - 1, Бургас - 4, Кюстендил - 4, Кърджали - 1, Пловдив - 3, Стара Загора - 1.

113 от регистрираните са в болница, 13 са интубирани и се намират в интензивни клиники, няма починали пред денонощието, 57% са мъже, 43% жени, отчете ген. Мутафчийски.

Сред медицинския персонал има 18 потвърдени случаи с  Covid-19.

Средната възраст на регистрираните заболели в България е 46 години, като най-младият пациент е 3-годишен, а най-възрастният е на 86. Средната възраст на починалите е 66 г., съобщи ген. проф. Мутафчийски.

По отношение на новата заповед на здравния министър, началникът на Щаба коментира, че се прилагат световни практики от държави, където борбата със заразата дава резултати.

“Вие сте забелязали, че ние не измисляме никакви неща, които не са следствие на добри практики, които са установени в света. Основните източници, които ползваме, за да налагаме или втвърдяваме мерки това са – Китай, Корея, Израел и големите държави партньори в ЕС. От снощи е задължително носенето на маски в Израел и в Австрия. Има маски в моята квартална аптека – 3,50 лв. струват. Има маски, достъпни са. Гратисният период за покупка на маски до 00:00 ч. в събота“, съобщи проф. Мутафчийски.

“В Австрия, както в Израел, така и в глобален мащаб има остър недостиг на маски. Да, това изправя населението пред един труден за решаване казус. Но в тези няколко дни и седмици доста от предприятията, които изпаднаха в затруднено положение, защото текстилната и шиваческата промишленост в България са свързани с европейски поръчки. Знаете, че в Европа в момента икономиката също е в много сериозна рецесия и те на практика изгубиха поръчките си, те се претрансформираха и работят усилено по изработването на маски“, каза още проф. Мутафчийски.

Основната философия е да се носи маска на обществените места – магазини, аптеки, метро, обществен транспорт, болници, банки, посещение в административна приемна на правителствени служби, приемни на КАТ.

В отговор на журналистически въпрос, началникът на Щаба отговори, че той е този, който е предложил носенето на маска на обществени места.

„Ясно е, че тези мерки могат да се тълкуват много субективно от много хора. Отговорността на всички е да останем твърди и да не се поддадем на хейта, който върви, затова обясняваме на всички защо го правим. Вашата роля (бел.ред.- на медиите) също е голяма“, подчерта Мутафчийски.

По думите му щетите ще бъдат поголовно за всеки - и икономически, и здравни. Според него, обаче, е важно да се ограничат тези щети.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Видяхте какви трансформации претърпяха много държави в тяхната борба с коронавируса. Това е вирус, за който нямаме доказателства, че се държи като другите пандемии и познати вируси. Дори и тези, които най-горещо препоръчват да се заразят всички, животът бил такъв, рано или късно ще умрем, ние не можем да изповядваме такава теория“, коментира проф. Мутафчийски.

Запитан за мнението си по отношение на църковните служби за Великден, началникът на Щаба коментира, че храмовете ще останат отворени, но се призовават вярващите да останат по домовете си. Повечето служби ще са изнесени на открито и ще излъчват онлайн. Контролът извън църквата е задължение на МВР, обясни Мутафчийски.

В световен мащаб броят на заразените с коронавируса е над 785 хиляди, а починалите - близо 38 хиляди.

Италия, на която се пада една трета от смъртните случаи в света, удължава националната карантина поне до 12 април, когато е католическият Великден. Решението за удължаването на карантината в Италия е по препоръка на научните съветници на правителството.

Във Франция броят на жертвите на Covid-19 нарасна с 16 процента за денонощие (418 души) и надхвърли 3 хиляди. Премиерът Едуар Филип предупреди, че най-трудните седмици в борбата със заразата тепърва предстоят. Лекари от болници в Париж заявиха, че вече са на ръба на възможностите си. Генералният директор по въпросите на здравеопазването - Джером Саломон отправи призив към французите да си останат вкъщи.

В Испания като мярка срещу разпространението на Covid-19 властите забраниха провеждането на погребални церемонии и ограничиха до трима броя на хората, които може да присъстват на погребение.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар