Вторник, 22 Септември 2020

Събота, 11 Април 2020 13:43

Тръмп заплаши с визови санкции страни, отказващи да приберат гражданите си

През последното денонощие САЩ поставиха най-черния рекорд в света с  2108 починали от коронавирус за един ден

Президентът на САЩ Доналд Тръмп планира да налага санкции на страните, които блокират депортирането на свои граждани по време на коронавирусната пандемия, предаде ДПА.

В публикувана снощи паметна записка Тръмп нарежда на министъра на вътрешната сигурност на САЩ да уведомява Държавния департамент, ако правителството на дадена страна "откаже или безпричинно бави" приемането обратно на своите граждани.

В такъв случай Държавният департамент трябва в седемдневен срок да приеме и инициира план за налагане на визови санкции. Страни, които отказват да приемат гражданите си или бавят връщането им, създават "неприемлив риск за общественото здраве на американците", се казва в документа.

Санкциите ще се отнасят преди всичко за издаване на визи. Заповедта е в сила до края на 2020 г. и не засяга само определени държави.

През последното денонощие САЩ поставиха най-черния рекорд в света с  2108 починали от новия коронавирус за един ден, според данните на университета „Джонс Хопкинс“.

Общо починалите заразени в страната са 18 693, като това е много близко до най-пострадалата в това отношение държава – Италия, където общият брой на починалите възлиза на 18 849, но при петкратно по-малко население.

В същото време по време на редовния си брифинг, президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати можеха да загубят до 2,2 милиона живота заради пандемията от COVID-19, ако правителството не беше направило нищо, но поради неговите усилия броят ще бъде "значително" под 100 000. Тръмп посочи, че ситуацията в цялата страна се подобрява, като кривата на броя на случаите започва да се изравнява, което предполага, че САЩ са близо до пика на заразата.

САЩ превишават половин милион официално регистрирани случаи на зараза, като за последните 24 часа са регистрирани 35 000 нови случая. Така общият брой на заразените възлиза на 500 399. В страната са тествани над 2,1 милиона души, съобщи американският вицепрезидент Майк Пенс.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Медиците в САЩ са шокирани от скоростта, с която пациенти, заразени с новия коронавирус, се влошават и умират. Пациентите "изглеждат добре, чувстват се добре, обръщаш се и в следващия момент те вече са изпаднали в безсъзнание", споделя пред „Ройтерс“ Даяна Торес, която е медицинска сестра в болница в Ню Йорк, където е епицентърът на епидемията в САЩ.

Бързото влошаване вероятно е резултат от "прекомерна" реакция на имунната система, докато тя се бори с вируса, уточнява д-р Ото Янг, специалист по инфекциозни болести в медицинския център UCLA в Лос Анджелис.

Като пример за бързо настъпващата смърт дори при здрави хора, се посочва журналистът от "Асошиейтед прес", който почина от Ковид-19 миналата седмица. 51-годишният Аник Джесданун, който е бил в добро здраве и е пробягал 83 маратона, отначало не се нуждаел от хоспитализация. Бил започнал да се възстановява и при преглед от лекар в края на март показвал чисти бели дробове и бил доста жизнен. Но "внезапен обрат в ситуацията" го праща в спешното отделение на 1 април, а 13 часа по-късно е починал, съобщиха колегите му от АП.

1. New York City , USA

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар