Понеделник, 13 Юли 2020

Неделя, 26 Април 2020 10:37

Д-р Таня Андреева: Липсва план за действие в кризата

Бившият здравен министър критикува настоящия, като заяви, че грешките на Кирил Ананиев са вследствие на това, че той не е „човек от системата“ и работата му не е "разписвач на заповеди"

 

Остра критика към действията на здравния министър Кирил Ананиев отправи д-р Таня Андреева, която заемаше поста в кабинета на Пламен Орешарски. Тя коментира в студиото на „Тази неделя“ на bTV, че данните показват, че мерките у нас са взети навреме, но трябва да се помисли какви ще бъдат следващите мерки на правителството. По думите ѝ грешките на министър Ананиев идват вследствие на това, че той не е „човек от системата“.

„Липсва ми ролята на министъра на здравеопазването и на Министерството на здравеопазването, защото извънредното положение е време, в което трябва да има план как кризата и рисковете от нея да бъдат управлявани. Може и да има такъв план, но аз не го виждам, той не е представен“, каза д-р Андреева.

Тя уточни, че най-лесно е да бъде налагана изолация, но тя вече е продължила твърде дълго и се налага да бъде помислено как ще се действа в бъдеще.

„Трябва да изработят план за поведение на лекарите в отделните специалности, които ще се срещнат с болни от COVID-19, както и алгоритъм за безопасността на пациентите“, заяви бившият министър.

Д-р Андреева заяви, че в момента под най-голям риск работят медиците в Интензивните отделения. Тя даде пример и със специалистите по Уши, нос, гърло, които в момента са доста натоварени, защото пациентите често се консултират с тях дали имат симптоми на новия коронавирус.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

„Когато гледах анализите на китайските медици, най-засегнати бяха специалистите от интензивните отделения, следвани от тези по Уши, нос, гърло и Вътрешни болести. Работата на министъра не е да бъде един разписвач на заповеди. Министерството разполага с огромен капацитет да създава политики във времена на кризи“, посочи д-р Андреева.

Бившият здравен министър заяви, че е бил необходим задълбочен анализ кои болници ще се справят с лечението на пациенти с COVID-19, като даде пример с видинската.

„Там има малко специалисти, не са добре оборудвани с предпазни средства. Освен във видинската болница, има много колеги, които работят в няколко лечебни заведения. Тоест, рискът от това обикаляне е по-голям. В Белоградчик положението е същото – там има 15 легла и двама лекари, които са на половин щат и пътуват от друг град. Това е несериозно“, възмути се д-р Андреева.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар