Понеделник, 10 Август 2020

Събота, 09 Май 2020 09:21

Президентът на Полша подписа закона за гласуване по пощата

Според критиците набързо подготвената процедура за гласуване по пощата заплашва честността, почтеността и достоверността на изборния процес

Президентът на Полша Анджей Дуда подписа днес закона, според който на президентските избори тази година ще се гласува по пощата, предаде ДПА, като се позова на официален източник, цитирано от БТА.

Спорният законопроект за промяна в изборния кодекс бе одобрен вчера от парламента след търкания в управляващата коалиция и остри възражения на опозицията. Според критиците набързо подготвената процедура за гласуване по пощата заплашва честността, почтеността и достоверността на изборния процес.

Тези опасения споделяше и Ярослав Говин, чиято партия „Порозумение“ е по-малкият партньор в управляващата коалиция с партията „Право и справедливост“ (ПиС) на Ярослав Качински. Говин и съпартийците му се съгласиха да подкрепят законопроекта за гласуване по пощата, след като той се споразумя с Качински изборите да не състоят на предвидената дата 10 май, а по-късно заради коронавирусната пандемия.

В неделя изборни секции няма да бъдат отворени, няма да се разпращат и бюлетини по пощата. Нова дата за изборите, на които Дуда ще се бори за втори мандат, още не е определена. Представител на ПиС посочи като възможна дата 12 юли, отбелязва ДПА.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 09 Май 2020 09:21
  134 положителни проби за коронавирус при 3612 PCR теста, починали са трима

  Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България отново намаля като абсолютно число, но като процент леко се увеличи.

 • Събота, 09 Май 2020 09:21
  Имунолог: Преболедувалите коронавирус изграждат имунитет

  Доц. Снежина Михайлова посъветва хората да се ваксинират за грип и да пият витамини

  Преболедувалите коронавирус изграждат имунитет. Не е ясно обаче за колко време. Това заяви в ефира на Нова телевизия имунологът в УМБАЛ „Александровска“ доц. Снежина Михайлова. По думите й стресът влияе на имунната система.

  „Последният месец действително има увеличение на броя на тестваните. Прави впечатление, че се обхващат все по-големи групи от населението. Разболяват се повече млади хора, защото те повече пътуват, срещат се с много хора, откакто част от забраните паднаха”, каза още специалистът. Тя посъветва хората да се ваксинират за грип и да пият витамини.

  „Не мога да кажа какво би се случило, ако човек се зарази едновременно с коронавирус и обикновен грип. Тепърва ще проучваме”, категорична е Михайлова.

 • Събота, 09 Май 2020 09:21
  195 са новите случаи на коронавирус, което е 3,3 на сто от изследваните

  По данни за последното денонощие новозаразените с коронавирус у нас са 195, при направени 5837 PCR теста. Това е малко над 3,3 на сто от всички изследвани. Седем души са починали, 55-ма пациенти са в интензивни отделения в болници. От днес Германия обявява три региона в България за рискови заради коронвируса - Варна, Благоевград и Добрич, съобщиха от външното ни министерство. Всички пристигащи в Германия оттам ще подлежат на задължително тестване. До получаване на резултата от теста, за тези граждани е в сила задължителна 14-дневна карантина. Обявената глоба за отказ е 25 000 евро.

Оставете коментар