Сряда, 27 Май 2020

Четвъртък, 14 Май 2020 17:12

8 арестувани на протеста, искащ оставка на правителството

„Горанов вън“ и „Мафия“, скандират пред Министерството на финансите

 

Още продължава протестът, организиран от партия „Възраждане”. Първоначално се бяха събрали само привърженици на партията на Костадин Костадинов, обвинен в усвояване на 1 милион лева от партийната субсидия. За кратко имаше и напрежение, когато протестиращ се опита да нахлуе в сградата на Народното събрание, но беше задържан от полицаите.

По-късно към протестиращите от „Възраждане“ се присъединиха и други граждани, забелязват се медицински сестри, таксиметровите шофьори, представители на дребния бизнес, фалирал заради кризата, хора със свободни професии, също останали без работа заради извънредните мерки.

Протестиращите се насочиха към Министерски съвет, където скандираха "Оставка", а след това и пред Министерството на финансите, където скандираха „Горанов вън”. Протест имаше и пред сградата на Министерство на здравеопазването, а оттам отново се върнаха пред парламента.

Седем мъже и една жена са задържани по време на протестните действия в столицата, съобщиха от МВР. Трима от тях - мъже на възраст 21, 40 и 45 години и 36-годишна жена са задържани за неизпълнение на полицейско разпореждане. У 46-годишен мъж е намерен забранен предмет - нож. Друг от задържаните, 42-годишен, е с множество криминални прояви и е обявен за общодържавно издирване.

Двама мъже, на 32 и 33 години, с множество криминални прояви, са задържани, след като хвърляли предмети, в това число и бутилки, по сградата на Министерството на финансите. У 32-годишния е намерена и иззета тревиста маса.

По време на протестните действия в централната градска част са предотвратени от полицията опити за нарушаване на обществения ред, блокиране на движението по главни пътни артерии и разкъсване на изградените полицейски кордони. Налице е имало и грубо нарушаване на противоепидемичните мерки по заповедта на министъра на здравеопазването, съобщават още от МВР.

Екипи на СДВР продължават да работят за опазване на обществения ред и предотвратяване на правонарушения, а протестът, продължава.

Припомняме, че в сряда прокуратурата започна проверка за изразходването на партийните субсидии на партия "Възраждане", след като разследване установи, че лидерът на партията – Костадин Костадинов, е усвоил 1 милион лева от партийната субсидия и се е сдобил с луксозна къща за 200 000 лева, кола за 40 000 лева, а съпругата му – с апартамент за 100 000 лева.

 

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар