Петък, 10 Юли 2020

Вторник, 26 Май 2020 08:20

Шефът на "Киберсигурност": Социалните мрежи бяха залети с фалшиви новини по време на извънредното положение

По време на извънредното положение социалните мрежи бяха образно казано залети с фалшиви или съмнителни обяви за продажба на маски и дезинфектанти. Десетки бяха публикациите с фалшиви новини за епидемиологичната обстановка в страната. Това заяви в интервю за „Правен свят“ Явор Колев, директор на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

„Десетки бяха публикациите с фалшиви новини за епидемиологичната обстановка в страната, Европа или различни части на света. Съвместно с нашите международни правоохранителни партньори от цял свят и много често в координация с Европол, успяхме успешно да спрем или неутрализираме фалшиви новини за пандемията в социални мрежи или фишинг съобщения, водещи към троянски коне“, разказа Колев.

По думите му по време на извънредното положение у нас е имало осезаем ръст на киберпрестъпленията в България с около една трета.

„Почти половината от този ръст бяха хакерски атаки, насочени към корпоративни мрежи, с цел индустриален шпионаж и изнудване. Останалата част пък бяха почти по равно разпределени между интернет измами, най-вече чрез SPAM съобщения и нов вид атаки за заразяване на компютри и мобилни телефони, с измами по повод приложения от вида карти или новини за коронавируса“, обясни той.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Хакерите умело използваха страха на хората и желанието им за информираност и изобретиха нови похвати и инструменти, за да ни откраднат личната информация и най-вече пари“, каза Колев. Непосредствено след въвеждането на извънредното положение хиляди български фирми бяха изправени пред предизвикателството по най-бързия начин да минат в режим хоум офис.

„Това ги принуди набързо и без необходимото донастройване да разрешат отдалечен достъп до техните вътрешни корпоративни мрежи. Голяма част от бизнеса използва остарели приложения или методи, което за съжаление беше киберпрестъпниците към компрометиране на тези платформи. Опитите за проникване и кражба на информация от платформи за пазаруване и разплащания, дори и неуспешни, също белязаха повишение“, допълни Колев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар