Понеделник, 13 Юли 2020

Вторник, 26 Май 2020 12:17

Проф. Тодор Кантарджиев: Ако искаш да няма епидемия, готви се за нея

Ако искаш да няма епидемия, готви се за нея и вземи мерки, за да я ликвидираш още в самото начало. Това каза в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и зам.-началник на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Най-малко седмица е необходима, за да можем да твърдим, че имаме затихваща тенденция на епидемията. След няколко дни ще можем да кажем по-точно дали епидемията си отива, но при условия, че продължаваме да спазваме основните предпазни мерки, посочи Кантарджиев.

„Ако продължаваме с тенденцията да се отказваме временно от някои навици, да се прегръщаме, целуваме и ръкостискаме, ако спазваме дистанция и ако природата е с нас, и Господ помогне, може би ще обърнем числото и броя на случаите ще започне да намалява. Нашата цел, както и на повечето разумни българи е да сведем до минимум случаите. Ако те през лятото изчезнат това ще бъде още по-добре", отбеляза Кантарджиев.

Ако есента възникнат вносни случаи, трябва да направим така, както направихме през март, когато много българи се върнаха от Западна Европа и поставихме над 120 хиляди души под карантина, допълни проф. Кантарджиев.

Дори епидемията от Ковид 19 да затихне и да няма нови регистрирани случаи, близкият контакт не е препоръчителен, добави той.

По повод отварянето на детските градини, проф. Кантарджиев посочи, че е хубаво, ако баби и дядовци са гледали детето досега, да продължат още няколко седмици да го правят. Той допълни, че към момента има съществено намаляване на други инфекции, които се пренасят по въздушно-капков път.

„Това се дължи на два факта. Първо на изолацията и второ на по-малкото търсене на медицинска помощ за незначителни инфекции на дихателните система. Имаме рязко намаляване и на случаите на варицела, благодарение на мерките на изолация. Тези неща са публични, публикуваме ги на сайта на НЦЗПБ и един образован човек може да ги види“, посочи проф. Кантарджиев.

Той припомни, че начинът на заразяване при новия коронавирус, както и при другите въздушно-капкови инфекции, е чрез секретите на горните дихателни пътища.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар