Четвъртък, 16 Юли 2020

Неделя, 31 Май 2020 10:04

След 10 г. САЩ са отново в Космоса

Пилотираният кораб на частната компания SpaceX с двама астронавти беше изстрелян успешно. Двама българи са в екипа, извел ракетата в орбита

 

Историческият полет започна от космическия център "Кенеди" в точно определения час - 22.22 ч. българско време в събота. Първото изстрелване беше отложено заради лошото време, минути преди старта в сряда. Очаква се корабът с астронавтите Робърт Бенкън и Дъглас Хърли да се скачи с Международната космическа станция днес следобед - около 17.30 българско време.

"Дракон" на SpaceX с двама астронавти бе изстрелян в орбита

Мисията е определяна като историческа, тъй като през последните девет години американските астронавти летят до станцията с руски кораби след спирането на програмата със совалките на НАСА. Освен това за първи път частна компания изпраща хора в Космоса, предава БНТ.

„Днес отново гордо изстрелваме американски астронавти с американски ракети - най-добрите в света, от американска земя. Това е невероятно. Технологията, мощта. Гордея се с хората в НАСА, с всички, които работиха заедно, от обществения и частния сектор. Подобна гледка е невероятна“, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

В екипа, работил за историческия полет на частната ракета на „SpaceX“ в Космоса, има двама българи – Кико Дончев и Орлин Велев, съобщава bTV.

Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата "Крю Дракон", която в момента лети с двама астронавти, за да се скачи с Международната космическа станция (МКС).

Той работи от близо 10 години за компанията на Илън Мъск. Завършил е Университета в Мичиган.

Орлин Велев е част от екипа, отговарящ за структурната стабилност на корабите на „Спейс екс“. Той е част от компанията от 3 години. Учил е в университета „Джорджия Тех“ със специалност „Машинно инженерство“. След завършването прави докторантура по компютърни науки в „Джорджия Тех“.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Макар и с няколко дни закъснение, след като на 27 май изстрелването беше отменено заради лошото време, космическият кораб „Крю Дракон“ на „Спейс Екс“ на Илон Мъск потегли снощи към Международната космическа станция с астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен.

Часът на изстрелването на "Крю Дракон", който беше монтиран върху ракета-носител „Фалкън“, беше точно определен, за да може американците успешно да се скачат с МКС, която преминава над Земята с 27 000 км/ч.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар