Събота, 04 Юли 2020

Неделя, 31 Май 2020 16:27

Българчетата на първо място по тютюнопушене в Европа

Необходимо е въвеждане на здравно образование за децата в училищна и предучилищна възраст, смятат още експертите

 

България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред 11-годишните и 15-годишните деца и на второ място при 13-годишните.

Това показва проучване на Световната здравна организация в 45 държави на Стария континент, оповестено в Световния ден без тютюнопушене, който отбелязваме всяка година на 31 май по инициатива на СЗО.

Според друго изследване - на Фондация “БлуЛинк” - към 1 май жертвите на пушенето в България и в световен мащаб са много повече от жертвите на Covid-19, съобщава БНР.

26 на сто от 11-годишните у нас пушат. Същата е картината при 15-годишните момчета. Момичетата на 15 години с този порок са 38 на сто, съобщи д-р Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО за България:

"България е уникална страна с това, че момичетата пушат повече от момчетата, което според СЗО е проблем от националната сигурност, защото засяга пряко демографското развитие на страната".

Във връзка с тази тревожна статистика:

"Българското правителство трябва да забрани всякакви форми на реклама, промотиране и спонсорство на тютюневите изделия".

Необходимо е и въвеждане на здравно образование за децата в училищна и предучилищна възраст, смятат още експертите.

"Още от септември месец да бъдат въведени тези уроци".

И още: глобалната епидемия от тютюнопушенето погубва повече човешки животи от Covid-19, показва сравнително проучване на “БлуЛинк” - Христо Иванов от фондацията съобщи:

"За 6 месеца тютюнопушенето у нас убива над 11 000 човека, а към 1 май в България бяха регистирани 68 смъртни случая от Covid-19. По света 3 милиона и половина човека умират всяка година от тютюнопушене. Докато отново към 1 май 224 172 човека са загинали от Covid-19", съобщава БНР.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 31 Май 2020 16:27
  За 9406 дечица няма място в детските градини- гарантирано е от ГЕРБ

  Девет хиляди четиристотин и шест! Родителите на толкова деца получиха съобщение: „Вашето дете не е класирано в детска градина в София“ и след второто класиране в столицата. Картината не е нова, повтаря се всяка година от близо десетилетие. Разочаровани, родителите протестират заради сполетялата ги несправедливост, а общината веднага ги залива с бодри отчети за построени и строящи се детски градини

 • Неделя, 31 Май 2020 16:27
  Шефът на РЗИ-София: Българинът спря да се страхува и забрави за трите „Д“

  „Не може да се каже, че сме изпуснали положението. И СЗО, и правителството, и Щабът – постоянно казваха, че ние трябва да се научим да живеем с вируса. Българинът обаче сметна, че вирусът изчезна и спря да се страхува от коронавируса. Той обаче продължава да е в България и броят на положителните проби и хоспитализирани пациенти го доказва”.

 • Неделя, 31 Май 2020 16:27
  Борисов: Което куче ме е захапало, все е побесняло

  В отлична форма съм, за да ми е нужна подкрепа. С радост чувам, че Добрев, след като иска да стане лидер на партия, иска да стане и министър-председател. А не да се скриеш като Орешарски“

Оставете коментар