Понеделник, 06 Юли 2020

Понеделник, 01 Юни 2020 17:46

Газът поевтинява от 1 юни, токът пада с 0,5% от 1 юли

Цените на топлинната енергия за м. юни остават без промяна, по-ниската цена на природния газ за м. юни ще бъде отчетена в годишното ценово решение за топлинната енергия от 1.07.2020 г.

 

 

Комисията за енергийно и водно регулиране  (КЕВР) прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец юни 2020 г., в съответствие с променените условия на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт".

Цената на природния газ за юни ще е 20,33 лв. /MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), която в сравнение с утвърдената за месец май е по-ниска с 9 % или с 2,02 лв./MWh, реши КЕВР. 

Председателят на КЕВР уточни обаче, че поевтиняването няма да се отрази още днес върху цената на парното, въпреки правилото, че всяка корекция с над 5 на сто на цената на газа, променя сметките. Тъй като самата процедура за промяна на цените на парното трае 20 дни, това би означавало приетата днес корекция да е в сила само за оставащите десет дни от календарния месец. Затова, поевтиняването на природния газ за юни ще бъде начислено в цените на топлинната енергия, които КЕВР ще определи за едногодишен период от 1 юли, каза Иванов.

Токът за бита ще поевтинее с около половин процент средно за страната от 1 юли, сочат разчетите на Комисия за енергийно и водно регулиране.

Намалението за „Енерго-Про“ ще е с малко под 2%, а за ЧЕЗ - с 0.5% . За потребителите на EVN ще има поскъпване с 0,15%, съобщи шефът на енергийния регулатор Иван Иванов.

Въпреки поевтиняването на природния газ, от КЕВР решиха да не променят цената на топлоенергията от 1 юни.

"Причината е, че през юни енергийните дружества не произвеждат топлинна енергия за отопление на битови потребители. На второ място - цената на природния газ беше на един исторически, невиждан досега минимум, така че намалението няма да има съществено влияние. И на трето място - ще се окаже, че новите цени ще действат само десетина дни", обясни Иван Иванов.

Междувременно от "Булгаргаз" ЕАД съобщиха, че сумите за възстановяване със задна дата от 5 август миналата година по договорите за доставка на природен газ са изчислени. Дружеството е изготвило и проекти на споразумения с клиентите и ги е изпратило за съгласуване от Съвета на директорите на "Български енергиен холдинг" още на 26 май. От дружеството декларират, че веднага след получаване на съгласувателното решение са готови да възстановят сумите на своите клиенти, непосредствено след сключването на споразуменията, без да се изчаква изтичането на постановения 14-дневен срок.

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 01 Юни 2020 17:46
  Премиерът ползва редуцираната от ЕК цена на газа като брошка на ревера на управленските си успехи

  Бойко Борисов отново се похвали, че е негова заслугата за по-ниската с над 50% цена на газа от Газпром. Това е изключително груба лъжа. Не само премиерът ни няма никаква заслуга, а България направи всичко по силите си да саботира процеса по намаляване на цената.

   

  Кратка хронология:
  - През 2012 г. по молба на Литва ЕК започна разследване срещу Газпром. България се сниши, за да не ядосва Путин и не предостави аргументи, които да помогнат на ЕК.
  - През 2015 г. ЕК възобнови разследването срещу Газпром. България отново не съдейства на ЕК, дори саботира процеса, заради страха на Борисов от реакцията на Русия.
  - През 2018 г. (в резултат на антимонополното дело на ЕК срещу Газпром и натискът оказан от ЕС) България получи възможност да предоговори цената за руската газ, но дори самото предоговаряне бе умишлено забавено и се случи в последния момент.
  - По-ниската цена е резултат от антимонополното дело, което ЕК води срещу Газпром и последвалото споразумение за редуциране на цената.
  - България бе най-ощетена от политиката на Газпром, но остана последната страна, която предоговори условията си за цената на руския газ. Причината - страхливото поведение на българското правителство спрямо Русия.
  Цената на метана не е нещо, с което Борисов може да се гордее, напротив - България можеше да е по-активна и това предоговаряне да се случи много по-рано. С което да се спестят стотици милиони разходи на домакинствата и бизнеса в България. Това не пречи днес премиерът да ползва сериозно редуцираната (от ЕК) цена като брошка на ревера на управленските си успехи.

  Ивайло Мирчев, фейсбук

 • Понеделник, 01 Юни 2020 17:46
  КЕВР упорито си държи на поскъпването на парното от 1 юли

  Планираното вдигане на цените на топлоенергията е драстично в цялата страна, като за София е 22%

   

 • Понеделник, 01 Юни 2020 17:46
  Корнелия Нинова: Не сме забравили, че правителството на Борисов превърна България в сметище

  Искаме чиста вода, чиста храна и чист въздух, заяви лидерът на БСП

Оставете коментар