Сряда, 23 Септември 2020

Петък, 12 Юни 2020 13:13

Горанов: Изпълнихме последното условие за присъединяване на България към банковия съюз на Европа

Емисионната стойност на акциите на ПИБ беше потвърдена от КФН като справедлива и определена въз основа на обективни критерии. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов, предаде „Фокус“.

„Емисионната стойност от 5 лева на акция е определена на базата на комплексен анализ на ключови параметри, включително балансова стойност на акция, пазарни данни и оценки на последните сделки за придобиване на други банки в България. Взети са предвид изискванията на международните стандарти за оценяване“, отбеляза той.

Финансовият министър посочи, че в края на 2019 година ПИБ е успяла да изгради допълнителни капиталови буфери. Той добави, че съгласно изискванията на ЕЦБ, за да завърши цялостното формиране на допълнителни капиталови буфери срещу неблагоприятни макроикономически развития, банката следва да увеличи базовия си собствен капитал от 1 ред със 100 милиона евро.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„ПИБ е със стабилна ликвидна позиция и отговаря на всички регулаторни и потенциални изисквания, Стълб 1 и Стълб 2 за макропотенциални финансови буфери. Активите на ПИБ са на обща стойност над 10 милиарда лева. Регулаторният капитал на банката показва постоянен исторически ръст през годините, достигайки 656 милиона евро, като се увеличава с 90 милиона евро за 2019 година. През същата година банката успя да достигне ръст на депозитите от 761 милиона лева, като по този начин привлече средства от други клиенти, а те надхвърляд 9 милиарда. Консолидираната печалба на банката за 2019 година е 137,9 милиона лева, а печалбата преди обезценка е 257,7 милиона лева“, отбеляза Владислава Горанов.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 12 Юни 2020 13:13
  Газовата конкуренция между Русия и САЩ в Европа стана взривоопасна

  Гeрмaнcкият бизнec, зaинтeрecoвaн oт дocтaвкитe нa руcки гaз и имaщ гoлямo влияниe върху прaвитeлcтвoтo, иcкa дa ce зaбрaви иcтoриятa нa Нaвaлни кaтo лoш cън и прocтo дa ce oткупи

 • Петък, 12 Юни 2020 13:13
  В Европа започна втора вълна на пандемията

  Повече от половината европейски държави отчитат 10% увеличение на случаите през последните две седмици

 • Петък, 12 Юни 2020 13:13
  Европа показа жълт картон на ГЕРБ - време е за червен!

  Депутатът от ГЕРБ Тома Биков, изживяващ се като трубадур и адвокат на Бойко Борисов, направи удивително изказване, че европейската преса, критикуваща българското правителство, била платена!? Репликата му е свързана с критичните публикации в авторитетни европейски медии, отразяващи тримесечните протести в България срещу корупцията и мафиотското управление на ГЕРБ...

Оставете коментар