Събота, 08 Август 2020

Петък, 19 Юни 2020 12:36

Прокуратурата поиска постоянен арест за Пламен Бобоков

Спецпрокуратурата е внесла искане от за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо бизнесмена Пламен Бобоков, който е обвинен за участие в организирана престъпна група по скандала "Боклукгейт", съобщиха от спецсъда.

Мотивът на прокуратурата е, че Бобоков не е внесъл в срок определената му гаранция от 1 млн. лв. Гаранцията обаче е внесена и прокуратурата е уведомена за това, обясни адвокатът на Бобоков. Делото се гледа днес от 15 ч. от съдия Велислава Ангелова.

Припомняме, че бизнесменът Пламен Бобоков беше задържан вчера. Адвокатката му Ина Лулчева обясни, че на 15 юни, до когато е бил срокът за внасяне на гаранцията, тя е уведомила прокуратурата, че сумата няма да бъде внесена, тъй като се очаква произнасянето на съда по нея. Причината – Бобоков е обжалвал вида и размера на определената му от държавното обвинение мярка за неотклонение. Съдът се е произнесъл на 16 юни - той отхвърля жалбата на Бобоков, като я приема за просрочена. "Ние узнахме неофициално за това определение на 17 юни и още същия ден гаранцията беше внесена", каза Лулчева.

Тя допълни, че е уведомила един от наблюдаващите прокурори по делото - прокурор Генка Брезашка, по телефона, че гаранцията е внесена, като са били представени и копия от бележките за това.

"Тя е внесена по сметка на Специализираната прокуратура и не считам, че е проблем да се установи постъпването на 1 млн. лв. по нея", каза Лулчева и подчерта, че на 2 юни Бобоков е участвал като обвиняем в разпит пред съдия, на 8 юни се е явил за конкретизиране на обвинението, а в четвъртък е бил в Русе заради претърсване и изземване в дома му. Той е задържан в Русе.

"Той стриктно съдейства за процеса, не се укрива и това задържане е абсолютен произвол", категорична е Лулчева.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар