Сряда, 23 Септември 2020

Сряда, 01 Юли 2020 09:18

Намаленият ДДС за ресторанти, книги и бебешки стоки влиза в сила от днес

От днес започва да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени, съобщават от Националната агенция за приходите.

Това предложение беше внесено от депутата от ДПС Делян Пеевски, председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.- шефа на  ПГ на Движението Йордан Цонев. Аргументът на депутатите бе да се подпомогнат младите родители. Според финансисти, с диференциалната ставка продуктите за бебета трябва да поевтинят с поне 10-12%. Против бе единствено Менда Стоянова.  Останалите депутати обаче гласуваха предложението на Пеевски.

Ставката от 9% ще е в сила до 31 декември 2021 г., се посочва в Закона за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗИД на ЗДДС).

От промяната на Закона за ДДС ще се възползват вече не само хотелиерите, а и издателите и разпространителите на книги и учебници, в това число електронни издания. Измененията обхващат също и търговците на детски продукти – храни за бебета и малки деца, пелени и подобни хигиенни артикули, които са изчерпателно изброени в новия Закон за ДДС.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Данъчната ставка е намалена и за предоставящите ресторантьорски и кетъринг услуги, които предлагат храна и съответно обслужване за консумация на място. Бирата, виното и спиртните напитки, които те продават, остават на досегашния данъчен режим.

Зоните за хранене в търговските центрове също ще са с намалено ДДС, като условие за това е да не става въпрос за поръчка на храна, опакована за вкъщи. При кетъринга, когато доставката на храна на място е придружена от други услуги, като подреждане, доставка на оборудване (маси, столове и др.) и сервиране, ставката е 9 %.

Продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до вкъщи, остават на досегашния режим на облагане от 20 %.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар