Неделя, 09 Август 2020

Петък, 03 Юли 2020 12:15

Цялото френско правителство подаде оставка (допълнена)

Подалият оставка министър-председател се радва на много по-голяма популярност сред обществото, за разлика от президента Макрон

 

Френското правителство начело с министър-председателя Едуар Филип подаде оставка. След триумфа на Зелените на местните избори президентът Макрон беше загатнал за "пренареждане" на кабинета, съобщава DW.

Нестандартна, но очаквана стъпка, след като след поражението на местните избори президентът Макрон беше заявил, че възнамерява да пренастрои политиката си чрез промени в състава на правителството.

49-годишният Едуар Филип заема премиерския пост от май 2017 година. Засега няма информация дали ще оглави и следващия кабинет.

За политическото бъдеще на Филип се спекулира от месеци - най-вече заради напреженията между него и Макрон в хода на пандемията. Докато президентът се застъпваше за бързо разхлабване на ограниченията, Едуар Филип беше твърдо против.

Във френското общество Филип се радва на голяма популярност - в допитванията той има сериозна преднина пред президента Макрон.

Няколко часа по-късно Frаnсе 24 съобщи, че нoвият прeмиeр нa Фрaнция e Жaн Кacтeкc, който е бил обявен от фрeнcкия държaвeн глaвa Eмaнюeл Мaкрoн.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 03 Юли 2020 12:15
  „Ди Цайт“: Новите блокади увеличават натиска върху правителството

  Гражданите на София са вече четири седмици на улиците. Те призовават правителството да подаде оставка. Броят на блокираните кръстовища расте, се казва в анализ на германското издание „Ди Цайт“

 • Петък, 03 Юли 2020 12:15
  Ден 31 на антиправителствени протести

  Протестиращите започнаха да се събират на пл. „Независимост” в София

  След като полицията премахна палатките в столицата, протестиращите отново издигнаха лагери пред Министерския съвет, Софийския университет и „Орлов мост“.


   

 • Петък, 03 Юли 2020 12:15
  Ройтерс: Българи се срамуват от наглостта на правителството

  В сряда Борисов предложи да направи крачка назад, за да даде шанс на изпълнителната власт да издържи до законовите парламентарни избори през март 2021 г., но мнозинството му поднови подкрепата си за него още на следващия ден

Оставете коментар