Сряда, 23 Септември 2020

Сряда, 22 Юли 2020 09:58

Захариева: Най-лошото е кабинет без Борисов

Експертен кабинет без лидера на ГЕРБ Бойко Борисов начело е най-лошото, което може да се случи. Тази теза изрази вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в ефира на bTV. Думите ѝ са по повод информацията, че мандатът на управляващата партия може да бъде завършен от премиер, различен от Борисов.

"Аз мисля, че това е най-малко възможният вариант. Най-отговорното решение е лидерът на партията да остане начело в правителството", коментира Захариева. Тя е категорична, че няма да остане на позицията си в евентуален експертен кабинет. Според нея времето не е подходящо за оставка на правителството и предсрочни избори. "Отговорното решение е да останем. Да адресираме част от исканията, които протестиращите имат. Да се подготвим добре за шанса, който се даде от Европейския съвет", посочи Захариева и уточни: "Най-лесното за скандиране е "оставка".

Външният министър поясни също, че все още няма окончателно решение за оставките на министрите Младен Маринов, Владислав Горанов и Емил Караниколов, които премиерът поиска след среща с областните координатори на ГЕРБ. Захариева е на мнение, че тримата членове на кабинета са успешни, но решението за оставките им ще се вземе на пореден коалиционен съвет, който предстои. На въпрос дали министрите са зависими от ДПС и депутата Делян Пеевски, вицепремиерът обяви, че няма такова усещане. "Явно хората имат такива усещания. Не съм останала с такова впечатление за министрите", отбеляза тя.

Захариева отправи сериозна критика към правосъдния министър Данаил Кирилов за публичните му изяви. "Абсолютно неприемливо е един министър на правосъдието, каквото и да си мисли, да го изразява по този начин", отсече тя. Вицепремиерът си позволи и вяла критика към главния прокурор Иван Гешев, като изрази мнение, че акциите на държавното обвинение могат да бъдат по-тихи.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар