Петък, 16 Ноември 2018
Петък, 10 Ноември 2017 12:03

Кирил Ананиев се закле като здравен министър

Този път ГЕРБ заложи на ”бюджетаря” на държавата, а не на лекар

Кирил Ананиев официално е новият здравен министър, след като мнозинството в парламента одобри номинацията на правителството.

Досегашният зам.-финансов министър беше избран със 121 гласа "за" от общо 206 гласували. "Против“ бяха 85 депутати - от БСП и ДПС, "въздържал се“ нямаше.

Преди гласуването в парламента се разрази поредният скандал между ГЕРБ и БСП. Социалистите се възмутиха, че премиерът Бойко Борисов не е в залата. Управляващите обявиха, че в момента той провежда заседание на Съвета по сигурност към МС. От левицата контрираха, че това противоречи на закона и предложението за Ананиев, представено от вицепремиера Томислав Дончев, е нелегитимно. От ГЕРБ отвърнаха, че по Конституция премиерът не е задължен да присъства. Лично лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче атакува Борисов, когото определи като страхлив и заяви, че всеки път, когато е напечено, се крие.

След като положи клетва, самият Кирил Ананиев заяви:

"Сектор „Здраве“ няма цвят, той е кауза - уважавам мнението на тези, които ме подкрепиха и на тези, които отхвърлиха кандидатурата ми. Ще работя с всички парламентарни групи, с гражданското общество и със съсловните организации. Секторът няма цвят, той е кауза, зад тази кауза трябва да вървим всички. Не взех думата по време на дебата, не защото няма какво да кажа, а защото имам цялостен план и не искам да говоря на парче. Каня специалисти, включително от университетите и бившите министри, в консултативен съвет."

Той подчерта, че планът му за действие се базира на приоритетите, приети от правителството за здравеопазването.

Сега Ананиев, който е дългогодишен представител на държавата в Надзорния съвет на НЗОК, ще управлява бюджет от около 4,4 млрд. лева. Той е автор на бюджетите на България през последните 20 г.

От БСП обаче не спряха с атаката, макар да признаха качествата на новия министър.

"Нямате подкрепата на министър-председателя – това е изводът от днешната дискусия. При освобождаването на Стефан Константинов министър-председателят Бойко Борисов отсъства. При освобождаването на министър Сергей Игнатов, Бойко Борисов отсъства. При освобождаването на министъра на правосъдието Христо Иванов и избирането на Екатерина Захариева, премиерът е отсъствал. При освобождаването на Ивайло Калфин като министър на труда и социалната политика, Бойко Борисов е бил още по-далече - в Узбекистан“, изреди Валери Жаблянов.

Ананиев заема поста, след като предшественикът му проф. Николай Петров подаде оставка заради журналистическо разследване за обществени поръчки, спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. По това време Петров е шеф на ВМА, а сключените договори са за близо 1,2 млн. лева. Случаят е бил отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство поради липса на данни за престъпление.

Кой е Кирил Ананиев

Кирил Ананиев е роден през 1955 г. в София. Завършва специалност „Финанси и кредит“ във Висшия икономически институт в София през 1980 г. Специализира в областта на финансирането и социално-културните разходи в УНСС и на реформите в здравеопазването в Чикаго, САЩ.

Бил е зам.-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г., а от 27.01.2017 г. до 03.05.2017 г. - министър на финансите в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков.

Бил е също секретар по финансова политика на президента (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на премиера (2013-2014 г.)

Работил е и като завеждащ финансово-административната служба в Постоянното представителство на Република България в ООН в Женева, Швейцария.

Оставете коментар