Неделя, 24 Март 2019
Сряда, 14 Март 2018 11:43

Съдът закри спонсори на Местан след иск на Цацаров

С решение от 13 март Пловдивски окръжен съд уважи искането на главния прокурор Сотир Цацаров и прекрати Сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. На 20 октомври 2017 г. главният прокурор внесе в Окръжен съд – Пловдив искова молба за прекратяване на Сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“, чрез която незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ, заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

Според главния прокурор дейността на Сдружение „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали е несъответна на императивната забрана в чл. 168 ал.1 от Изборния кодекс, тъй като чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическа партия ДОСТ с анонимно дарени средства в размер на 100 000 евро с неустановен произход, което е нарушение на чл. 162 ал.1 от Изборния кодекс. Тази дейност отговаря и на признаците от обективна страна на престъпния състав на чл. 167 от Наказателния кодекс. Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал.2 от Конституцията на Република България. Решението е неприсъствено, не подлежи на обжалване и е влязло в законна сила на 13 март 2018 г.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 14 Март 2018 11:43
  Цацаров кога ще поиска имунитета на Цветанов?

  След като на Йончева, Марешки, Кърчев и др. депутати е поискан имунитета при аналогични ситуации, защо главният прокурор сега мълчи, ри положение, че Цветанов е овластено лице в качествто си на председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, питат в социалната мрежа

 • Сряда, 14 Март 2018 11:43
  Маргарита Михнева взе интервю от адвокат Цветан Цанев по скандала с "Венецуелската афера"

  Интервюто с адвокат Цветан Цанев излезе първо в белгийската електронна медия Belgium24.be

 • Сряда, 14 Март 2018 11:43
  Борисов с предупреждение: Държавата се самодисциплинира. Браншът с горива „да приведе бизнеса в бяло, защото тези с цигарите, които не се съобразиха, вече са в ареста“

  Приходите в бюджета от борбата срещу нелегалните цигари, меса и захарни изделия са с 50% повече, похвали се премиерът. Най-голям брой нелегални цигари са установени в Хасково, Плевен, Перник, Благоевград и Велико Търново.

  4,4% е нивото на незаконната търговия с цигари през четвъртото тримесечие на 2018 г., което е спад с 0,9% спрямо предходния период, показват данните от изследване за тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари от проучването на празните опаковки.

  Най-голям брой нелегални цигари са установени в Хасково, Плевен, Перник, Благоевград и Велико Търново.

  4,4% е най-ниското ниво на нелегални цигари досега и съм удовлетворен, че това е израз на добрата работа на прокуратурата и МВР, каза Сотир Цацаров по време на представяне на резултатите. Главният прокурор отбеляза два важни момента: разбиването на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто капацитет конкурира легалните производители, и измененията в Наказателния кодекс, които позволиха да бъдат инкриминирани производството и разпространението на нелегални цигари. „Така че тази цифра – 4,4% е най-ниската досега и съм удовлетворен, че това е израз на добрата работа на прокуратурата и МВР“, добави Цацаров.

  Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че през последните години се е направило много „и то безапелационно“, в резултат на което в бюджета са влезли стотици милиони повече.

Оставете коментар