Неделя, 31 Май 2020

Петък, 30 Март 2018 15:56

Владимир Путин: Ако пратим самолети към Косово, България ли ще ги свали?

В случай на нов опит за погром над сърбите в Косово или операция, насочена към окупация на северната част на най-младата държава на Балканите, Руската федерация ще изпрати своевременно значителна военна помощ на Сърбия. Това е едно от ключовите послания, които лидерът на Кремъл Владимир Путин е изпратил на своя сръбски колега Александър Вучич в рамките на телефонен разговор, пише белградското електронно издание Srbija Danas, цитирано от "Фокус".

Медията се позовава на източник от Москва, който разкрива детайли за дискусията между двамата президенти.

Напрежението между Белград и Прищина нарасна изключително, след като преди четири дни сръбският представител за Косово Марко Джурич бе арестуван от спецчасти и изхвърлен от Косово. Тогава Вучич нарече акта брутална провокация и престъпление.

Сърбия, която Путин официално определи като „най-важния партньор и съюзник в Европа" на Русия, може да разчита на максимална помощ и защита от страна на Москва, твърди източникът на Srbija Danas. Съгласно думите му още преди време Путин лично е наредил на генералите и други военни експерти да разработят подробни планове за спешна военна помощ за Сърбия в случай на крайна необходимост.

В тях е посочено, че руските самолети може да достигнат до Косово в рамките на два часа и да действат, за да защитят сръбските държавни и национални интереси. Също така е разработен подробен план за прехвърлянето на най-известните руски специални сили в Сърбия. Оценката е, че те може да бъдат дислоцирани в Сърбия, т.е. в Косово, за най-малко 24 часа.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар