Сряда, 17 Октомври 2018
Четвъртък, 10 Май 2018 18:36

Внесоха с носилка Ценко Чоков в съда, не можа да го спаси от затвора

Бившият скандален кмет на село Галиче Ценко Чоков е виновен за отвличане, побой и палеж на автомобил. Това реши спецсъдът. За всяко от трите провинение той получи три години затвор, като общото му наказание за всичко е 4 години и 6 месеца, съобщи БТВ. В същото време съдът определи Чоков за невинен за ръководене на организирана престъпна група и лихварство.

Бившият кмет на Галиче беше докаран в съдебната зала на носилка, за да чуе присъдата си. Той трябва да остане в затвора още 2 г. и половина, тъй като 2 г. от наказанието вече е излежал. Присъдата ще бъде обжалвана, каза адвокатът на Чоков – Иво Найденов. Синът на Чоков – Мартин, е невинен за участие в организирана престъпна група, но виновен за заплаха за убийство и лихварство. Съдът определи едно общо наказание за двете присъди от 4 години и 5000 лв. глоба. Останалите трима от подсъдимите бяха оправдани напълно, защото съдът реши, че няма организирана престъпна група.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 10 Май 2018 18:36
  Убиецът на Виктория съгласен бързо да бъде върнат в България

  Апелативният съд в германския град Целе, провинция Долна Саксония, ще заседава по мярката за неотклонение на задържания за убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова.

  Според председателя на Окръжния съд в град Щаде Вили Вирт, където 21-годишният Северин Красимиров е арестуван, по време на разпит късно снощи той е дал съгласие за опростена процедура по екстрадиция, съобщи БНТ. Това означава, че формалностите по съдебния ред ще бъдат избегнати и той ще бъде върнат възможно най-бързо в България, за да бъде съден за жестокото престъпление.

  Когато бъдет екстрадиран у нас, той ще бъде разпитан от български разследващи прокурори и полицаи.

  Напомняме, че на Северин са повдигнати задочно обвинения в две престъпления. Първото от тях е изнасилване, съвкупление с лице от женски пол, като е принудил това със сила и довел до безпомощно състояние. Изнасилването е особено тежък случай, като предвиденото от Закона наказание е лишаване от свобода от 10-20 г. Второто обвинение е за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин за жертвата. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор, или доживотен затвор без замяна.

 • Четвъртък, 10 Май 2018 18:36
  Ценко Чоков със запорирано имущество за 3,2 милиона лева

  Съдът запорира имущество на Ценко Чоков в размер на 3.2 млн. лв. Това се случва по искане на Антикорупционната комисия във връзка с обвинението на бившия кмет на Галиче в лихварство.

  Решението важи и за синовете му Спас и Мартин, както и за съпругата му Цветелина Нелова. Общо 153 имота на семейството са под запор, каза пред журналисти председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

  „Сумата на запорираното имущество е 3.2 млн. лева. 153 имота общо са запорирани – на Чоков, на неговата съпруга, на синовете им. Освен земеделски имоти, има апартамент в София, автомобили на него и на синовете му”, каза Георгиев. Той посочи, че с произнасяне на съда са наложени обезпечителни мерки и цялото установено имущество е запорирано.

  Чоков е получил и акт от НАП и е глобен със 780 хил. лв. за неплатени данъци.

  Наследниците на бившия кмет на Галиче имат срок от седмица, за да обжалват запорите в съда.

  Припомняме, че в края на септември Апелативният специализиран съд уважи молбата на Чоков и го пусна под домашен арест заради влошеното му здравословно състояние и предстояща операция. Съдът обаче го задължи да остане в София, а не в родното си с. Галиче, за да не може да влияе и да оказва принуда върху свидетели по делото срещу организираната от него престъпна група, занимавала се с лихварство, отвличания, побои и палежи.

   

 • Четвъртък, 10 Май 2018 18:36
  Ако НПК не бъде променен, убиецът на Виктория няма да получи заслуженото си наказание

  Не можах да събера сили досега да напиша нещо за убитата Вики. Умът ми не можеше да се примири с извършеното зверско покушение срещу младостта й.

  Сега извергът Северин (или Сейлядин) е заловен, но ако Наказателнo-процесуалният кодекс не бъде променен, далеч няма да получи заслуженото си наказание.

  Ще станем отново свидетели на обичайния водевил: признаване на доказателствата, присъда от максимум 20 години, свобода за "примерно поведение" в затвора след 15 и отново възможност да убива и изнасилва. Зловещ алгоритъм! Типичен е случаят с убиеца на студентката Вероника от Велико Търново – тя му беше втората жертва.

  В 43-ото НС предложих да отпадне възможността за т. нар. "съкратено съдебно следствие" за убийства, изнасилвания и др. тежки престъпления. Убийците да си получават и без това несъръзмерно леката доживотна присъда. Тогава не получихме подкрепа. Ще предложа отново тази идея на колегите си в Парламента – дано този път разберат, че зверовете не заслужават "хуманно" отношение.

  Искрен Веселинов, фейсбук 

Оставете коментар