Събота, 17 Ноември 2018
Вторник, 19 Юни 2018 12:21

Виваком, ЧЕЗ и топлофикация върнаха елитния кв. "Лозенец" в каменната ера

Пороят над София е най-малкият проблем на жителите в столичния квартал. Дори при Тодор Живков отстраняваха по-бързо авариите. Кисели диспечърки се карат на клиентите, които имат само ток и студена вода. 

Виваком, топлофикация и ЧЕЗ се подиграват с жителите на части на "Лозенец". След дъждът те останаха без топла вода, без интернет и телевизия, а токът спира и се появява като в дискотека. Жителите на елитния столичен квартал се почувстваха като при Тодор Живков. Нямаш ток, намаш телевизия, а за по-бързото отстраняване на авариите с топлата вода трябваше да се молиш на всички светци едновременно.  

Читател на BIG5 разказа каква е картинката, сравнима само с каменната ера на Фред Флинтстоун: "Още в началото на бурята всичко угасна. Попитахме кога ще бъде отстранена повредата, от Виваком ми казаха изнервени, че не знаели. Може би до 21:00 часа, но трябвало да изчакаме. "Г-не, не сте само вие!", ми се тросна госпожицата по телефона. Очевидно сигналите са хиляди и не сме единичен случай". От топлофикация са се държали по същия невежлив и дори арогантен начин. Лозенец е само част от картинката. В Младост хората имат абсолютно същите оплаквания, както и в още много други квартали в столицата. 

За клиентите остава единствено да ходят на църква и да се молят да не вали дъжд, защото очевидно след всеки порой фирмите, които ни дерат всеки месец, са некадърни и им отнема да отстранят повреда повече от един ден. Другият вариант е да си купим бързовари и да гледаме крайно "интересните" канали, които предлага цифровизацията през 2018 г.  

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 19 Юни 2018 12:21
  Елена Йончева: Скандално е, че Гинка Върбакова и екипът й влизат в управлението на ЧЕЗ

  През 2009 г. по предложение на правителството в управлението на ЧЕЗ влиза Митко – Каратиста. Тогава на журналистически въпрос защо, говорителят на дружеството отговаря: „Български гражданин, който добре познава социалната и политическа среда в България“

  „Стана известно, че Гинка Върбакова и част от нейния екип влизат в управлението на "ЧЕЗ България". Това може да стане на извънредно общо събрание на "ЧЕЗ България", което се предвижда на 27 ноември. Това е скандално“, заяви говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева пред журналисти.

  Тя припомни, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала на Гинка Върбакова придобиването на ЧЕЗ.

  „Премиерът Бойко Борисов още в края на месец март ни уверяваше, че държавата е поискала да участва в сделката. Самата г-жа Върбакова каза: „Премиерът желае да има пълен контрол върху сделката“. За това питам Гинка Върбакова ли е държавата в този случай? Кой предложи на ЧЕЗ г-жа Гинка Върбакова, както и нейният екип? Бойко Борисов ли препоръча Гинка Върбакова и нейният екип да влязат в ръководството на ЧЕЗ?“, попита Йончева.

 • Вторник, 19 Юни 2018 12:21
  Врътки: Гинка Върбакова влиза в надзора на ЧЕЗ, но под условие

  "Инерком" трябва да придобие 67 на сто от дружеството; чехите предлагат Върбакова и близки до нея хора да влязат в ръководството на българските дружества

  Чешката енергийна компания ЧЕЗ предприе странни маневри, предлагайки на кандидат-купувача на бизнеса си в България Гинка Върбакова да влязe в надзора на "ЧЕЗ Електро", снабдяващо с ток Западна България. За да стане това, обаче, има условие: "Инерком" на Връбкова да придобие 67 на сто от дружеството.

  Макар сделката за продажбата на българските дружества на ЧЕЗ да е блокирана от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), явно чехите и купувачът "Инерком България" продължават да действат според подписания през февруари предварителен договор за сделката, който се води тайна.

  На 27 ноември ще се проведе извънредно общо събрание на акционерите на "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България", на което е предвидено да бъдат отстранени настоящите членове на надзорните съвети на дружествата и на тяхно място да влязат Гинка Върбакова и свързани с нея хора.

  Рокадата ще стане факт само под условие, че сделката бъде разрешена и фирмата на Върбакова "Инерком България" заплати договорената сума от около 320 млн. евро.

  Напомняме, че през август в групата на "Инерком" беше извършено преструктуриране, след като КЗК обяви, че соларните паркове в портфолиото й са проблем за придобиването на дружествата на ЧЕЗ в България. След тези промени КЗК отказа да образува ново производство по случая. Върбакова, обаче, може да използва отказа пред ЧЕЗ като забавяне не по нейна вина.

 • Вторник, 19 Юни 2018 12:21
  КЗК отново отряза "Инерком" на Гинка Върбакова за ЧЕЗ

  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказва да образува ново производство по сделката на "Инерком" на Гинка Върбакова с чешкото електроразпределително дружество ЧЕЗ. Това се казва в съобщение на КЗК.

  Върбакова предприе този ход, след като през август формално напусна бордовете на компаниите, които управляват фотоволтаичните й паркове. При първото производство за концентрация КЗК реши, че при евентуално придобиване на чешките активи от страна на "Инерком" има възможност за засилване на господстващото положение на обединената група. Това решение на антимонополистите бе обжалвано пред Върховния административен съд както от компанията на Върбакова, така и от чешкото дружество.

  Сега в мотивите си КЗК се посочва, че Комисията вече е била нотифицирана за същата сделка между същите страни, със същите предмет и цел и се е произнесла. Решението й не е влязло в сила, точно защото по него има обжалвания пред съда.

  „Наличието на висящо административно производство със същия предмет и с участието на същата страна, във фазата на съдебно оспорване, е абсолютна отрицателна процесуална предпоставка за образуване на ново производство пред административния орган по аргумент от чл. 27, ал. 2, т. 2 от АПК”, се посочва в решението.

  От КЗК защитават решението си, позовавайки се на чл. 130, ал. 2 от АПК, съгласно който „никой друг орган няма право да приеме за разглеждане дело, което вече се разглежда от съда. В противен случай административният орган ще изземе за решаване въпрос, който вече е предоставен на преценката на съда”.

  Според Комисията преструктурирането в бизнеса на „Интерком” на Гинка Върбакова има значение за разрешаване на спора, повдигнат пред съда, доколкото представляват факти, взети предвид от антимонополния орган при извършване на икономическия и правен анализ в обжалваното решение, чиято проверка за законосъобразност е предмет на образуваното и неприключило пред ВАС съдебно производство.

  Разпореждането подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му.

Оставете коментар