Петък, 21 Февруари 2020

Петък, 27 Юли 2018 20:35

Чиновниците ни почиват за 5 лв. на вечер в бази на институциите, държавата губи 22 млн. лв. годишно от евтините екскурзии

В почивна база на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) чиновници може да спят за 5 лв. на човек на вечер, а в базите на МВР средните цени на нощувка са 7,50 лв. на човек. Само резиденция Евксиноград е на загуба 700 хил. лв. годишно.

Това става ясно от доклад на Световната банка за почивните станции на българските институции. представен от Института за пазарна икономика, пише "Труд".

Изследването обхваща 115 обекта с представителни и социални функции, почивни станции и обекти за обучение. Според доклада, 83% от имотите генерират загуби, които са средно 230 хил. лв. на съоръжение през 2016 г. За проверените 115 бази това са 22 млн. лв. загуба за малко над 10 хил. легла. Резиденция “Евксиноград” на Министерски съвет има годишна загуба от 700 хил. лв., а почивната станция на МВР “Лазур” в Несебър е отчела загуба от 600 хил. лв. през 2016 г. Сред причините за това е, че храната се предлага без надценка или на загуба.

Много от обектите са достъпни за външни посетители, които плащат от 15% до 100% над стандартната цена за служителите. Въпреки това обаче, цените за външни посетители са по-ниски от пазарните и не покриват разходите по експлоатацията на обектите. Така ведомствата на практика субсидират почивките и на външни гости на обектите. Докладът съдържа редица препоръки за подобряване на управлението на имотите. Но основният извод е, че държавата трябва да се оттегли от управлението на ведомствени почивни бази. Повечето служители в администрацията подкрепят почивните станции. Но според ИПИ тази социална придобивка от комунизма може да се трансформира в заплата и всеки служител да избира дали да отиде на почивка в страната или в чужбина.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 27 Юли 2018 20:35
  Младен Маринов: Няма запитвания от испанските власти за Бойко Борисов

  Категорични сме, че ще бъде спазена заповедта на кмета на Столична община за Луковмарш, заяви министърът на вътрешните работи

 • Петък, 27 Юли 2018 20:35
  Акция срещу битовата престъпност блокира Благоевград

  Над десет буса на жандармерията са застанали на основните пътни артерии

 • Петък, 27 Юли 2018 20:35
  Повдигнаха още две обвинения срещу Васил Божков

  Повдигнаха още две обвинения срещу Васил Божков. Данните бяха изнесени по време на брифинг на прокуратурата и МВР.

  Стана ясно, че има още две нови обвинения срещу Васил Божков - за търговия с влияние и задържане и отчуждаване на културни ценности, съобщава БНТ.

  Така общо обвиненията срещу бизнесмена стават 11. От Държавното обвинение заявиха, че очакват документите да бъдат обработени до края на следващата седмица и след това да заминат за ОАЕ.

Оставете коментар