Понеделник, 03 Август 2020

Четвъртък, 04 Октомври 2018 12:41

Борисов в Украйна като по шокалад на Порошенко

Двустранните срещи включват честване на 160-годишнината на гимназията в Болград и инспекция на ремонтиран път

Случаен ли е пробивът в България на шоколада, произвеждан от украинския президент точно преди срещата на Борисов с Порошенко? Макар и далеч от европейските и дори български стандарти за шоколад, Петро Порошенко буквално заля българския пазар с шоколад на промоция. 

Днес премиерът Борисов заминава за втора среща с украинския президент. Първата беше по времето, когато се молехме на Путин за възстановяване на „Южен поток”. Последното не само не ни се получи, ами вчера прошението ни стана нарицателно за цяла Европа, когато руският президент на съвместна пресконференция с австрийския канцлер каза: "Не ми се иска Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта "Северен поток 2", както някога България в "Южен поток”. България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през "Турски поток".

Бойко Борисов отива в Украйна на двудневна визита, придружен от вицепремиера Валери Симеонов. В предварително обявената му програма са включени посещения в Одеса и Болград. През втория ден на визитата си министър-председателят ще проведе среща с украинския президент Петро Порошенко и заедно с него ще направи инспекция на ремонтирания път М15 Одеса – Рени.

Повод за посещението е и 160-тата годишнина на българската гимназия „Георги Сава Раковски“ в Болград. Възпитаник на първото учебно заведение, открито през Възраждането, е и самият президент на Украйна Порошенко, който лично ще заведе Борисов в гимназията. 

Българската гимназия „Георги Сава Раковски“ е създадена на 28 юни 1858 година в гр. Болград, Румъния (днешна Украйна). Учебното заведение е първата гимназия, открита от будни възрожденци от българската общност. Идеята за създаването на просветното средище е то да бъде достъпно както за българските преселници, така и за всички други желаещи да учат там, независимо от материалното им положение. Условието е възпитаниците на гимназията да са православни, като преподаването по всички предмети става на български и румънски език.

Сред видните възпитаници на гимназията са Александър Малинов, Ангел Кънчев, ген. Данаил Николаев, акад. Александър Теодоров-Балан и много други бележити българи. 

През 2001 се подписва дълго чаканият протокол между България и Украйна, съгласно който преподаването в гимназията преминава на български език. През юни т.г. правителството отпусна 150 хиляди лева безвъзмездна финансова помощ на Болградската гимназия.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар