Събота, 20 Октомври 2018
Събота, 13 Октомври 2018 16:10

С 30 % скача данъкът на колите със сертификат ЕВРО 1, 2 и 3 след данъчни промени

Общинските съвети ще регулират данъчната ставка

Средно с 30 % ще се повиши данъкът на колите със сертификат ЕВРО 1, 2 и 3, ако се приемат предложенията за промени в данъчното законодателство, предложени от Министерството на финансите, каза пред радио „Фокус“ председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянов.

Тя обясни, че евросертификатът е този, който показва екологичността на даден автомобил. За по-мощните автомобили данъкът остава по-висок, но в сравнение с досегашния ще има намаление около 10-20% на най-екологичните автомобили от категория ЕВРО 6, каза още тя.

Както и до сега, общинските съвети имат възможността да регулират данъчната ставка, уточни Менда Стоянова.

„Съответните общински съвети могат да определят конкретната данъчна ставка и в частта имуществен компонент и в частта екокомпонент по свое решение в диапазон, предварително определен от закона. По този начин е въведена възможност общините да регулират данъчните си постъпления и да имат дял във формирането им. На този етап не можем да кажем колко точно ще бъде данъкът за различните градове“, каза Менда Стоянова.

Тя обясни, че екостандартът не отпада, а замества катализатора. Голяма част от катализаторите не работят, независимо, че ги има в автомобилите и са декларирани от собствениците. Тя изрази надежда през следващите години да се направят още стъпки в посока стимулиране

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 13 Октомври 2018 16:10
  Увеличаване с 30% на данъка за старите коли е „умерена стъпка” според Менда Стоянова

  С между 20 и 30% ще се увеличат данъците за собствениците на стари автомобили, които и не отговарят на европейския екологичен стандарт - Евро 3. БСП: Хората ще обеднеят още повече

  Парламентът прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане с 95 гласа „за“, 3 гласа „против“ и с 31 въздържали се.

  С новите промени се предлага промяна на данъка върху леките и товарните автомобили до 3,5 т., като той ще се определя по формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на производство, а екологичният – екологичната категория на автомобила. По този начин размерът на данъка ще зависи от замърсяването, което превозното средство причинява.

  Със законопроекта се предвижда и да не се прилага данъчно облекчение за основно жилище и данъка върху недвижимите имоти да се определя в пълен размер за всички жилища на данъчно задълженото лице, когато повече от едно жилище е декларирано като основно.

  Депутатът Иван Иванов от БСП обясни своя отрицателен вот с мотива, че с промените в Закона най-уязвимите слоеве от населението се подлагат на сериозно изпитание. Иванов коментира изменението в преходните и заключителните разпоредби на Закона за местните и данъци и такси, където се увеличава данъка на автомобилите над 15 години. Той уточни, че от БСП подкрепят екологията, но текстовете касаят тези български граждани, които карат автомобили над 15 години. Иванов обърна внимание, че не е имало дискусия по промените и обвини управляващите, че са накарали хората да обеднеят още повече.

  В отговор на обяснението на отрицателен вот председателката на Бюджетната комисия Менда Стоянова отговори, че ръстът на данъка на старите автомобили ще бъде не повече от 20-30 %, което според нея било доста умерена стъпка.

  „Чухме от трибуната на Народното събрание преди малко отрицателен вот от един народен представител от БСП, който каза, че ще съсипем бедните хора, които притежават тези стари автомобили. Първо искам да кажа, че стъпката е доста умерена и не повече от 20-30 % ще бъде ръстът на данъка на тези автомобили, като се има предвид, че те по-принцип са с по-нисък данък. Това като сума няма да е голяма, която да утежни хората. От друга страна мисля, че като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се трови с този въздух, който дишаме ние и нашите деца, дали да даваме пари за здраве повече и повече в резултат на това и дали ще продължим да се превръщаме втора употреба пазар за старите коли в Европа“, заяви още Стоянова.

 • Събота, 13 Октомври 2018 16:10
  „За” и „против” новите данъци за автомобилите

  Експертите са единни, че увеличението на налога за по-старите коли няма да принуди хората да се откажат от тях

  По-високи налози може да има за старите автомобили от следващата година у нас. Това стана ясно при разглеждането на пакета от данъчни закони на Тристранния съвет вчера. Страната ни е сред първите в Европа по стари автомобили.

  Регистрираните леки коли през 2017 г. у нас са 3,4 млн. Това показват данните на Евростат.

  От тях 50% са автомобили на възраст над 20 години. 35% са произведени преди повече от 15 години. 10% са на възраст до 10 години. И едва 5%  от колите са нови.

  Данъкът за автомобилите ще се определя както и досега – от мощността на превозното средство и екологичната оценка.

  Облекченията, които досега са ползвали всички собственици обаче, ще отпаднат за някой от тях. Отстъпка в данъка ще има за автомобили със сертификат над "Евро 4" – това са колите, произведени след 2005 г.

  А собствениците на произведените по-рано вече ще плащат пълния размер на налога.

  Отпада облекчението и за автомобили с катализатор.

  По първоначални изчисления, след приемането на промените, налогът за колите,които са над 15 години, ще е по-висок с близо 30%.

  А за автомобилите, които са със сертификат над "Евро 4", ще се плаща с около 20% по-нисък данък.

  Според Цветелина Цанева от Асоциацията на вносителите на автомобили не трябва да се спекулира с думата „поскъпване” защото данъкът за един автомобил от 1994 г. ще се увеличи с около 9 лв. Автомобилът е ангажимент и отговорност, за да сме в безопасност и да сме екологичини, трябва да се инвестира, каза Цанева пред bTV.

  Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, контрира, че увеличението ще е по-голямо, ако се вземат предвид и по-мощните автомобили. По думите му решения за данъците се взимат от хора, които не ги плащат, а увеличението е абсолютно ненужно. Срещу тези данъци трябва да видим нещо – нови пътища, по-малко задръствания, повече места за паркиране, коментира Радков.

  Емил Панчев Съюза на българските автомобилисти подкрепя промените в определянето на данъците. Категорично опитът е в посока спиране или намаляване на замърсяването, смята той.

  Експертите са единни, че по-високите данъци за старите коли няма да принудят хората да оставят автомобилите си.

 • Събота, 13 Октомври 2018 16:10
  Нов сюжет в НС: Менда Стоянова избухна, Явор Нотев я моли да не му се кара

  Учителска практика: Вместо на театър, водят децата редовно в пленарната зала, къде е Агенция за закрила на детето?

Оставете коментар