Сряда, 05 Август 2020

Понеделник, 22 Октомври 2018 19:34

Румен Гечев: Чуждестранните инвеститори поставиха "слаб минус" на правителството

По-важни от заема от 1,5 млрд. евро са преките инвестиции от Китай. Китайците отдавна имат интерес да строят АЕЦ „Белене” но българската държава ги размотава, обяви депутатът от БСП.

Чуждестранните инвеститори поставиха оценка "слаб 2 минус" на правителството, заяви в предаването "Лице в лице" по bTV икономистът и депутатът от БСП проф. Румен Гечев.

Намаляват вътрешните инвестиции. Чуждите инвеститори бягат от България. 70% намаление на чуждестранните инвеститори има само по време на председателството, заяви икономистът.

 „Обещаните 1,5 млрд. евро от Китай са заем – не се знае каква е лихвата и на какви траншове ще дойде. По-важни за нас са преките китайски инвестиции, обясни Гечев.

Според него полза от заема от 1,5 млрд. евро от Китай ще има, ако лихвата е ниска. Гечев прогнозира, че сумата няма да дойде наведнъж.

По думите на икономиста китайците отдавна имат интерес да строят АЕЦ „Белене” но българската държава ги размотава.

Румен Гечев коментира новите данни за срив на чуждестранните инвеститори и желанието на бизнеса за облекчаване на вноса на работна ръка.

Българският бизнес е изключително облагодетелстван - плаща 10% данък, защо конкурентоспособността ни е най-ниска, какво още иска бизнесът, попита проф. Гечев.

Има български фирми, които са конкурентоспособни с чуждите, но те не са много, посочи Гечев. По думите му IT секторът в България е силен, защото са високи заплатите.

Тези 500 хил. работници, които се иска да бъдат внесени, няма да бъдат IT-специалисти, предположи той.

Относно скандала около зам.-социалния министър Султанка Петрова, след като работник от фирма, свързана с нейното семейство, почина в бившия Партиен дом, Гечев смята, че трябва да се разследва какво прави частна фирма в сградата на парламента, след като тя се охранява от НСО. Това означава, че се източва бюджетът, коментира депутатът от БСП.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар