Събота, 30 Май 2020

Понеделник, 26 Ноември 2018 14:13

Александър Симов и Десислава Атанасова отново в скандал – този път за депутатските заплати и чие поведение е по-шизофренно

Водещите услужливо помогнаха на депутатката от ГЕРБ в нападките срещу БСП

 

Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова изсипа поредната доза нападки по адрес на БСП в сутрешния блок на bTV. Не за първи път тя влиза в остър махленски спор с Александър Симов от БСП, когато се засекат в едно студио.

„Острието на Борисов” заяви, че БСП се намира в шизофренна ситуация. „Ами, да, шизофренна е, както беше и ситуацията с оставката на Валери Симеонов, която вие гласувахте против. Сега е същото. Те преди месец казват - ние няма да влезем в парламента, докато Валери Симеонов не си подаде оставката, той си я подава, те гласуват против. Един месец говорят, че няма да вземат възнаграждения и че няма да ползват служебни автомобили, а в един момент се оказва, че те не само вземат, но вземат в почти целия размер от 3 000 лева и ползват служебни автомобили, за да си показват визията за България.", каза Атанасова.

В отговор депутатът от БСП Александър Симов заяви: "Прочитът на г-жа Атанасова на политически подробности е интересен, но опасявам се – неверен. Гласувахме против оставката на Валери Симеонов, защото мнозинството от ГЕРБ отказа да раздели двете решения. Едното решение трябваше да се гласува за оставката на Валери Симеонов и след това за новия вицепремиер. Фактът, че ГЕРБ чисто шизофренно, именно те, отказаха да разделят тези две неща, доведе до това гласуване."

От гласуването на оставката на Валери Симеонов спорът се прехвърли върху депутатските заплати и това кой колко пребивава в парламента.

Двамата депутати от БСП и ГЕРБ спориха дали трябва да се санкционират финансово народните представители, които не ходят на работа в пленарна зала. От ГЕРБ призоваха депутатите, които не ходят на работа да не получават заплата, от БСП настояват да има само санкция. 

„Заплатата, която взех миналия месец беше около 2900 лева, защото имах отсъствия“. Това призна депутатът от БСП Александър Симов в ефира на БТВ. 
„Представянето на „Визия за България” е част от работата ни. Знам, че на ГЕРБ ви се иска опозицията да си седи кротичко в залата и да мълчи. Нашите избиратели имат нужда от нас“, обясни Симов.

Десислава Атанасова от ГЕРБ разкри, че е взела 3600 лева. Тя припомни, че по времето, когато ГЕРБ не влизаха в пленарна зала в знак на протест срещу кабинета Орешарски, е глобена със 1500 лева.

Според депутатката от ГЕРБ предложението на БСП за намаляване на депутатските залати е популистко, тъй като става въпрос само за 500 лева, които да се удържат на депутатите, които не ходят на работа. И предложи депутатите, които не ходят на работа, да не получават пари. Тя обеща да подкрепят предложението на опозицията, но призова Корнелия Нинова да покаже фиша си, с който взима заплата. 

Атанасова попита дали има друга сфера, в която да не ходиш на работа, а да взимаш заплата, а Симов я репликира, че работата на депутатите не се изчерпва само с присъствие в пленарна зала. 

Десислава Атанасова попита, след като лидерът на опозицията увери от трибуната, че няма да взима заплата и няма да ползва служебен автомобил, защо по време на обиколката и в засегнатите от чумата райони, е пътувала с автомобил на НС, ползван от неин колега от БСП? Симов каза, че знае за този случай, но отказа да посочи за кой колега става въпрос. ГЕРБ определя тези действия като шизофренни. 

"Огромна част от колегите ми, отказват да ползват служебни автомобили", увери той. „Когато представяме Визия за България, ние не извиняваме нашите отсъствия“, добави Симов.

Водещите в студиото прекъснаха спора, отправяйки няколко конкретни въпроса само към Симов за това кой колко получавал при отсъствия от заседания - въпроси, изискващи предварителни справки в деловодството на Народното събрание, с които водещите видимо разполагаха. Така разговорът се превърна в разпит на Александър Симов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар