Събота, 04 Юли 2020

Вторник, 27 Ноември 2018 09:55

Кой се плаши от машинното гласуване?

Корнелия Нинова в Свиленград: ГЕРБ отменят машинното гласуване в последен опит да спасят режима "Борисов"

Цвета Караянчева в „Шоуто на Слави”: Машинно гласуване във всяка секция няма да има – финансово натоварващо е

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща със симпатизанти в Свиленград заяви, че отмяната на машинното гласуване в последния момент е опит за подмяна на вота и последен опит за спасяване на режима „Борисов”.

„За десет години власт ГЕРБ поробиха собствения си народ и го държаха в страх и апатия. На всеки, който дръзнеше да се изправи срещу режима на Борисов, се изпращаха служби на проверка, биваше уволняван, глобяван, мачкан.

Но хората се освободиха от страха и си потърсиха правата с протестите”, заяви Нинова през свиледградчани.

Тя поздрави протестиращите за събудената гражданска енергия, но отправи и предупреждение за подмяна на вота: „Но искам и да предупредя, че уплашени от нея, от опасността да им се търси отговорност след изборите, ГЕРБ прибягват до последното спасение – да подменят свободната воля на гражданите.

Те отменят машинното гласуване, което е възможност за обективен вот. Те искат отново да дописват мъртви души в списъците, депутати да носят чували с бюлетини, да купуват секционни комисии”.

Нинова напомни, че ПГ на БСП е внесла предложение в Бюджета за 2019 г. да се добавят 50 млн.лв. за машинно гласуване.

Председателката на парламента Цвета Караянчева обясни отлагането на машинното и електронното гласуване в „Шоуто на Слави”. По думите й машинно гласуване във всяка секция няма да има, защото е финансово натоварващо. Що се отнася до електронното гласуване пък – то не е загърбено, но ще стане факт, когато бъде сигурно, че с него няма да се злоупотребява, заяви Караянчева.

„Няма как да се купят 12 хиляди машини за гласуване, машини няма да има и в чужбина”, каза тя и уточни, че машинно гласуване ще има, макар и не във всички секции.

Не така обаче стои въпросът с електронното гласуване, обясни шефката на парламента. Френски професор, с когото Караянчева неотдавна разговаряла, я посъветвал: „Не правете нашата грешка, ние го въведихме, а след това се отказахме”.

Още се борим с корпоративното гласуване, кой ще гарантира, че от един компютър няма да дадат вота си работниците от цяла фирма, риторично попита Караянчева. Даде и пример с контролирания вот в ромските махали.

Електронното гласуване не е загърбено, но не може да се гарантира тайната на вота. Докато нямаме доказателство за сигурността, няма да го въвеждаме, бе категорична Караянчева.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар