Петък, 19 Юли 2019
Вторник, 27 Ноември 2018 14:39

Здравната вноска от 8% остава и догодина

Създава се Агенция за медицински надзор

 

На извънредно заседание народните представители приеха на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 година. „За“ гласуваха 91 депутати, 51 бяха „против“, 12 се въздържаха.

Размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за 2019 година ще бъде 8% - същият, както през 2018 година.

За първи път през следващата година бюджетът за здравеопазване ще надхвърли 5 млрд. лева. Средствата за здравеопазване в бюджета ще бъдат 5,2 млрд. лева или 4,5% от БВП.

Предвидени са близо 4,3 млрд. лева приходи и трансфери в бюджета на НЗОК за догодина, от които 2,8 млрд. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1,4 млрд. лв. са трансфери за здравно осигуряване.

Общо текущите разходи са в размер на 4,2 млрд. лв., което представлява увеличение с 476,9 млн. лв. спрямо Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г.

Средствата за здравноосигурителни плащания са в размер на 4,1 млрд. лв.

2,5 млрд. лева ще отпусне държавата за медицински дейности (първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична медицинска помощ, медико-диагностична дейност и за болнична медицинска помощ.

167 млн. лева са предвидени за дентални дейности, а 1,2 млрд. лева за лекарства и медицински изделия.

160,4 млн. лева ще се дадат за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ.

Предвидено е всеки месец Министерството на здравеопазването да отпуска на НЗОК 43 млн. лева за разходи.

През 2019 година здравната осигурителна вноска от 8% ще се запази.

Създава се Агенция за медицински надзор като правоприемник на изпълнителните агенции „Медицински одит“ и по трансплантации.

Регламентира се и създаването на Национална здравно-информационна система с пълна информация за здравното състояние на всяко лице.

Дейността на Центъра „Фонд за лечение на деца“ и на Комисията за лечение в чужбина, преминава към НЗОК, като финансовите средства ще се осигуряват от Министерството на здравеопазването чрез трансфер.

И днешното заседание не мина без пререкания.

БСП се противопостави на бързото гледане на второ четене. Филип Попов се ядоса, че шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова четяла параграфите и членовете в Законопроекта като скороговорка. Правилникът не забранява по този начин, намеси се шефката на парламента Цвета Караянчева.

Думата "лимит" е вредна за системата на здравеопазване, включи се социалистът Иван Иванов. Той отбеляза, че има повече пари за сектора, но навсякъде средствата са за първична помощ.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 27 Ноември 2018 14:39
  Президентът наложи вето върху Закона за държавния бюджет

  С приетите промени партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване

 • Вторник, 27 Ноември 2018 14:39
  Представиха проекта за децентрализация на здравната система

  Новият здравен модел дава избор, предвижда конкуренция, качество на лечението и по-добър контрол

 • Вторник, 27 Ноември 2018 14:39
  Правителството одобри актуализация на бюджета заради сделката за Ф-16

  Замразяват се проектите за нови кораби и бронирани машини. Заради сделката в края на юни беше емитиран вътрешен дълг от 300 милиона лева.

  Министерски съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година, съобщиха от правителствената информационна служба.

  Това е втора актуализация на бюджета през годината. Първата беше заради намаляването на партийните субсидии. Този път кабинетът трябва да осигури допълнителен ресурс за закупуването на военната техника, като по-късно през месеца ще бъде поет още дълг от вътрешния пазар. Очакваната сума на новите задължения е 200 млн. лева.

  Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, се уточнява в съобщението.

Оставете коментар