Понеделник, 01 Юни 2020

Петък, 30 Ноември 2018 09:14

Борисов изнесе в Мароко лекция за Западните Балкани

Премиерът коментира и конфликта между Украйна и Русия

 

Продължава официалната визита на премиера Борисов в Кралство Мароко. Вчера вечерта той изнесе лекция пред Кралската мароканска дипломатическа академия на тема "Ролята на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС". Министър-председателят коментира и конфликта между Украйна и Русия.

За морския конфликт около Крим

"Истински разтревожен съм от конфликта между Руската Федерация и Украйна. За нас като съседи и на двете страни този конфликт е изключителна заплаха. Този конфликт може да повтори конфликта в бивша Югославия – натрупана омраза, затова се надявам тази конфликт да се избегне. Познавам и двамата лидери на тези страни и знам, че руският президент не е човек, с когото някой трябва да се шегува. Исках в Черно море да няма военни кораби, а ето какво се случва и то точно в този миг, когато искаме да реализираме газоразпределителен хъб на брега на Черно море. Най-бързото разрешаване на конфликта е да се върнат задържаните от Русия кораби и моряци и тогава двете страни да седнат на масата на преговорите".

Борисов три пъти повтори, че е изключително притеснен от конфликта между Русия и Украйна. По думите му, той познава характера на лидерите в региона и това не го успокоява. Изрази надежда да бъдат върнати освободени моряците и корабите, и да не се разгърне конфликта.

Борисов подчерта опасността, пред която ни изправя конфликтът между Киев и Москва.

"Да, вярно, в Украйна наближават избори, само че руският президент не е човек, с който трябва да шегуваш и то на тема война, на тема военен конфликт", подчерта Борисов и допълни, че е притеснен, защото той много добре знае характерите и на Путин, и на Порошенко.

Премиерът каза още, че много се ядосва, защото бизнес партньорството в момента е изключително важно за България. Затова, според него, подобни конфликти не само не помагат, но и вредят на тези отношения.

Бойко Борисов припомни, че преди време е имало провокация с "убит" украински журналист, което е съвпаднало с посещението му в Москва и тогава се е чудил какво да каже по темата. В крайна сметка тази история се оказа шега и сценка, заради която от Европа са се разсърдили много на Украйна. А според Борисов с подобни неща шега не бива да се правят. 

За Балканите, председателството на ЕС и мигрантската криза

Борисов говори за Берлинския процес за интеграция на Балканите. Цитира Ципрас, който нарече българското европредседателство „балканско”. Разказа за Балканската история и последиците от Югославския конфликт. Припомни, че тогава изтребителите на НАТО "завиваха към България".

Българският премиер подчерта, че всеки военен конфликт веднага застрашава чуждестранните инвестиции в региона. "Парите обичат тишината, обичат спокойствието", уточни Борисов и обясни, че това е причина инвестициите на Балканите да са малко.

Премиерът подробно се спря на мигрантската криза, на отношенията България -Турция и успехите на страната ни за постигането на нулев мигрантски натиск на границата.

"В Европа правителства паднаха заради несправяне с мигрантската вълна при икономически прекрасни показатели", подчерта Борисов и попита защо само Европа понесе тази цена, а редица страни в Африка и Близкия Изток са останали безучастни към този глобален проблем. Ако дойдат 40 милиона, Европа ще се счупи, заяви Борисов.

Премиерът призова за намаляване на раждаемостта в Африканския континент. Той подчерта, че България е пример за етническа и религиозна толерантност. "Ние нямаме нито един проблем с нито една държава по света", заяви Борисов.

Той увери, че страната ни ще продължи да работи активно за утвърждаване принципа на разбирателство и добросъседство на Балканите и за постигането на транспортна, енергийна и дигитална свързаност чрез реализирането на регионалните инфраструктурни обекти.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар