Вторник, 26 Май 2020

Четвъртък, 06 Декември 2018 17:00

Обвиняват Баневи за ръководене на организирана престъпна група и още четири престъпления

Майката на Николай Банев също ще бъде привлечена под наказателна отговорност

 

Евгения и Николай Баневи са подведени под наказателна отговорност за пет престъпления. Това заяви шефът на Специализираната прокуратура и зам.-главен прокурор Иван Гешев. 

Семейството са обвинени в източването на четири предприятия: „Елма” – Троян, „Полимери”, Топлофикация” – Казанлък и химическия завод „Панаьот Волов”. Щетата от престъпленията на Банев възлизат на над 90 млн. лв., според обвинението, съобщи bTV. 

Бизнесмените са обвинени и за пране на пари в размер на над 1 млрд. лева, които се намират в офшорни сметки на дружества, контролирани от семейството извън България. Гешев заяви, че от властите на тези държави е поискано да бъдат запорирани сумите. 

Ръководене на организирана престъпна група, неплащане на данъчни задължения и притежаване на боеприпаси са другите престъпления, за които са обвинени семейство Баневи. 

„Освен тези две лица е призована и ще бъде привлечена към наказателна отговорност майката на Николай Банев. Предвид напредналата ѝ възраст, колегите ще определят мярка за неотклонение „парична гаранция”. Нейната роля е на участник в организирана престъпна група”, каза още Гешев. 

От Специализираната прокуратура добавиха, че Мария Банева е участвала в управлението на множество дружества, взимала е пари от касите на „Полимери” и е продала кран при много неизгодни условия, като парите са били присвоени от фамилията, а не са влезли в предприятието. Майката на Николай Банев е била и активен участник и в прането на пари. 

От обвинението добавиха, че организираната престъпна група се сформира през септември 2005 г. и действа до задържането на семейството през октомври. Повдигнато е обвинение на Николай Банев за ръководител на групата, на Евгения Банева за участник и на Мария Банева за участник. 

Гешев допълни, че е имало сигнали срещу семейство Баневи от техни служители за телесни повреди. 

„Оплаквания, че са бити, че са оставяни карамфили пред домовете, тези деяния – в случай, че се докажат, са от компетенцията на районните прокуратури и съд. Констатирани са няколко досъдебни производства, които са за данъчни престъпления, които са били висящи към момента, в който ние поехме случая.”, каза зам.-главният прокурор.

По-рано днес Баневи кацнаха в София, но с различни полети. Евгения Банева беше екстрадирана от Франция. Минути по-късно Банев също пристигна, но с полет от Франкфурт. Припомняме, че на 26 октомври Николай и Евгения Баневи бяха арестувани на летището в Ница. 

Резултат с изображение за Баневи стъпиха на родна земя

източник: btvnovinite.bg, снимки: news.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар