Понеделник, 17 Декември 2018
Петък, 07 Декември 2018 18:26

Путин: Русия може да привлече Гърция към „Турски поток“

Цапрас използва случая да нарече Турция заплаха за Гърция, особено след сделката за С-400

Русия е готова да разгледа възможността за включване на гръцки компании към проектите за доставка на руски газ в Европа по южния маршрут, заяви руският президент Владимир Путин след края на преговорите си с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва и не изключи възможността за включване на Южна Европа към „Турски поток“ през Гърция.

„Готови сме да разгледаме възможностите за включване на гръцки компании към големите инфраструктурни проекти за доставка на руски газ в Европа по южния маршрут“, заяви руският лидер, цитиран от ТАСС.

Путин също така не изключи включването на Южна Европа към „Турски поток“ през Гърция.

„Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти. Това включва и възможността за включване на Южна Европа през Гърция към „Турски поток“.

Руският лидер напомни, че години наред Русия доставя в Гърция енергийни ресурси, осигурявайки над половината от потребностите на страната от газ и 10 процента от потребностите от петрол.

Руският президент заяви още, че с възстановяването на гръцката икономика руските инвестиции ще се увеличават.

От своя страна Ципрас изрази своите опасения от сключената по-рано сделка между Руската федерация и Турция за доставка на противоракетните системи С-400 "Триумф", чието предаване трябва да стане до края на следващата година.

"Обсъдихме развитието на събитията в Източното Средиземноморие и новата енергийна карта, която се формира в този регион, ролята на Русия, отношенията на двете страни с Турция. Разбира се, изразих пред президента Путин нашето безпокойство по отношение новите оръжейни програми на Турция, доколкото тя иска да запази казуса Belli (латински casus belli, формален повод за обявяване на война) срещу нашата страна", каза Ципрас по време на съвместната си пресконференция с руския президент.

Путин и Ципрас са обсъдили и по-нататъшното изграждане на отношенията между Европейския съюз и Русия, както и кипърския въпрос.

След тази среща остава резонен въпросът: Какво ще се случи с "Българския поток", както го нарече премиерът Бойко Борисов?

BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 07 Декември 2018 18:26
  Джон Съливан: Правителството на САЩ не подкрепя „Турски поток”

  Изтребителите Ф-16 са най-подходящи за отбраната на България, каза заместник-държавният секретар на САЩ

 • Петък, 07 Декември 2018 18:26
  Пентагонът трети ден игнорира предложенията на Шойгу за обсъждане на Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег

  Молбите на руския министър на отбраната Сергей Шойгу до началника на Пентагона Джеймс Матис остават без отговор трети ден, заяви официалният представител на руското военно министерство Игор Конашенков, съобщава "Интерфакс".

  „В продължение на три дни дори няма официална реакция от американското ведомство на предложенията на руското министерство на отбраната“, съобщи Конашенков.

  „Всичко това говори за нежеланието на американската страна за аргументиран и професионален диалог с Русия в интерес на решаването на належащите проблеми за гарантиране на регионалната и глобалната сигурност“, подчерта той.

  По думите му,  в обръщението си Шойгу подчертава, че „руската страна е готова за открит и съществен диалог с Пентагона по всички неотложни въпроси от съвместната програма“.

 • Петък, 07 Декември 2018 18:26
  След ислямистки атентат ЕП осъжда Русия като агресор

  „Докато в Страсбург – седалище на Европарламента, се извършва ислямистки атентат, същият този Европарламент приема декларация, осъждаща... руската агресия!?!?!? Тези наистина нямат връзка с главния мозък!”, написа Петър Волгин във Фейсбук.

  Коментарът на журналиста е по повод заседанието на евродепутатите от сряда, когато отчетоха извършените реформи в Украйна, като същевременно осъдиха агресията на Русия в Керченския проток и изграждането на „Северен поток 2“.

  В декларация евродепутатите осъждат категорично агресията на Русия срещу Украйна на 25 ноември в Керченския проток и настояват за незабавното и безусловно освобождаване на всички украински кораби и моряци. Те са сериозно загрижени, че напрежението може да представлява прикрит опит за анексиране на суверенните права на Украйна в Азовско море. Поради тази причина Русия трябва да гарантира свободата на корабоплаването през Керченския проток и в Азовско море, се заявява в текста.

  Резолюцията призовава ЕС и неговите държави членки да въведат целенасочени санкции срещу Русия, в случай че украинските военнослужещи не бъдат освободени и в случай на по- нататъшна военна ескалация.

  В заключение евродепутатите категорично осъждат нарастващия брой физически нападения срещу защитници на гражданските права и журналисти, както и насилието срещу ромите и ЛГБТИ общностите.

  Освен това те изискват от Руската федерация незабавно и безусловно да освободи носителя на наградата „Сахаров“ за 2018 г. Олег Сенцов и всички други незаконно задържани украински граждани.

Оставете коментар