Петък, 21 Февруари 2020

Петък, 07 Декември 2018 18:26

Путин: Русия може да привлече Гърция към „Турски поток“

Цапрас използва случая да нарече Турция заплаха за Гърция, особено след сделката за С-400

Русия е готова да разгледа възможността за включване на гръцки компании към проектите за доставка на руски газ в Европа по южния маршрут, заяви руският президент Владимир Путин след края на преговорите си с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва и не изключи възможността за включване на Южна Европа към „Турски поток“ през Гърция.

„Готови сме да разгледаме възможностите за включване на гръцки компании към големите инфраструктурни проекти за доставка на руски газ в Европа по южния маршрут“, заяви руският лидер, цитиран от ТАСС.

Путин също така не изключи включването на Южна Европа към „Турски поток“ през Гърция.

„Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти. Това включва и възможността за включване на Южна Европа през Гърция към „Турски поток“.

Руският лидер напомни, че години наред Русия доставя в Гърция енергийни ресурси, осигурявайки над половината от потребностите на страната от газ и 10 процента от потребностите от петрол.

Руският президент заяви още, че с възстановяването на гръцката икономика руските инвестиции ще се увеличават.

От своя страна Ципрас изрази своите опасения от сключената по-рано сделка между Руската федерация и Турция за доставка на противоракетните системи С-400 "Триумф", чието предаване трябва да стане до края на следващата година.

"Обсъдихме развитието на събитията в Източното Средиземноморие и новата енергийна карта, която се формира в този регион, ролята на Русия, отношенията на двете страни с Турция. Разбира се, изразих пред президента Путин нашето безпокойство по отношение новите оръжейни програми на Турция, доколкото тя иска да запази казуса Belli (латински casus belli, формален повод за обявяване на война) срещу нашата страна", каза Ципрас по време на съвместната си пресконференция с руския президент.

Путин и Ципрас са обсъдили и по-нататъшното изграждане на отношенията между Европейския съюз и Русия, както и кипърския въпрос.

След тази среща остава резонен въпросът: Какво ще се случи с "Българския поток", както го нарече премиерът Бойко Борисов?

BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар